BORÍTOTT ALMATORTA Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 55 perc  Munkaidő: 30 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: edényfogó, grillező, gyúródeszka, hűtőszekrény, kés, keverőtál, műanyagfólia, nyújtófa, sütőforma, tűzhely, zöldséghámozó
Eljárások: darabolás, szeletelés, gyúrás, hámozás, hűtés, karamellizálás, kimagozás, lerakás/rétegezés, nyújtás, párolás, sütés

Adag: 4 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
A tésztához:
10 dkg liszt
1 csipet só
1 db tojás
7 dkg hideg vaj
3 dkg kristálycukor
A töltelékhez:
60 dkg savanykás, szeletelt alma
10 dkg kristálycukor
1 csomag vaníliás cukor
10 dkg vaj

Elkészítés:

1. A tésztához a hozzávalókat jól összedolgozzuk, frissen tartó fóliába csomagoljuk és egy órára a hűtőszekrénybe tesszük.

2. Az almát meghámozzuk, kimagozzuk, felszeleteljük. A sütőbe is betehető, magas szélű sütőformában felolvasztjuk a vaj felét, megszórjuk a cukor felével és a vaníliás cukorral. Az alját egyenletesen beborítjuk az almaszeletekkel, majd rárétegezzük a maradék almát. 15 percig pároljuk. Levesszük a tűzről.

3. A sütőt 200 °C-ra előmelegítjük. A tésztát a sütőforma méretére, vékony kerek lappá nyújtjuk, rásimítjuk az almatöltelékre és szorosan rányomkodjuk a forma szélére. A sütőben 30 percig sütjük. Majd a tortát óvatosan kiborítjuk a formából. A maradék vaj darabkáit rászórjuk, meghintjük a maradék cukorral és felforrósított grillben karamellizáljuk.

A Tarte Tatin melegen fogyasztandó. Ünnepi ebédhez adagnyi kis formákban is süthetjük.