ALMÁS CHARLOTTE CHARLOTTE AUX POMMES Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: több mint 2 óra  Munkaidő: 25 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: edényfogó, hűtőszekrény, kés, serpenyő, sütő, sütőlap, sütőpapír, tepsi, tortaforma, tűzhely, zöldséghámozó
Eljárások: darabolás, szeletelés, flambírozás, hámozás, hűtés, kimagozás, lerakás, sütés, vízfürdő

Adag: 8 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
200 dkg hámozott, kimagozott alma
8 szelet briós

vagy

8 szelet kuglóf
1 dl calvados pálinka
15 dkg kristálycukor
8 dkg vaj

Elkészítés:

1. A sütőt 250 °C-ra előmelegítjük. Az (az eredeti recept szerint: Boskoop almát) almát meghámozzuk, félbevágjuk, kimagozzuk, és kivajazott sütőlemezre helyezzük.

2. Megszórjuk a cukorral és a sütőben kb. 30 percig sütjük, majd a calvadosszal flambírozzuk.

3. Serpenyőben felforrósítjuk a maradék vajat, a briós vagy kuglóf szeleteket aranybarnára sütjük benne.

4. Kibélelünk sütőpapírral egy tortaformát, az almát és a briósszeleteket rétegesen váltakozva belerakjuk.

5. Vízzel töltött tepsibe állítjuk, és 220 °C-ra visszavett sütőben 40-50 percig sütjük.

6. Hagyjuk kihűlni, majd 24 órára a hűtőszekrénybe tesszük. Kiborítjuk, ízlés szerint angol krémmel tálaljuk.

ANGOL KRÉM

3 db tojás
2.5 dl tej
3 dkg kristálycukor
1 rúd félbevágott vanília

1. Mély öntöttvas edényben, közepes lángon, a tejet felmelegítjük. A hosszában kettévágott vanília magjait kikaparjuk, és a rúddal együtt a tejbe tesszük. Lassan felforraljuk, hogy a tej jól felvegye a vanília aromáját, majd levesszük a tűzről.

2. Kisebb tálban a tojások sárgáját a cukorral habosra keverjük. Ráöntjük a forró tejet, és az egészet jól összekeverjük. A masszát tiszta edénybe töltjük, és nagyon kis lángon, folyamatosan kevergetve 5 percig melegítjük, amíg olyan sűrű lesz, hogy nem folyik le egy kanál hátáról. A tej ne forrjon fel, ha túlmelegedne, néhány másodpercre vegyük le az edényt a tűzről, és kevergessük tovább. Szitán egy hűtött tálba szűrjük, a vaníliarudat kidobjuk, a mártást hagyjuk lehűlni, mielőtt hűtőszekrénybe tesszük.

Ezt a krémet melegen és hidegen is tálalhatjuk. Az újramelegítéshez hőálló tálba vagy mélytányérba öntjük, és meleg vízzel teli fazékra ültetve, vízgőz felett kevergetjük, vigyázva, hogy a krém ne legyen túl forró.

KUGLÓF

15 dkg mazsola
15 dkg kristálycukor
5 db tojás
0.3 dl cseresznyepálinka
70 dkg liszt
3 dkg élesztő
5 dl langyos tej
1 dkg só
18 dkg puha vaj
A sütőformákhoz::
2 evőkanál mandulaforgács
igény szerint vaj

1. A cseresznyepálinkát a mazsolára öntjük, lefedve néhány óráig állni hagyjuk.

2. A kovászhoz 30 dkg lisztet tálba szitálunk, a közepébe mélyedést nyomunk,

belemorzsoljuk az élesztőt, ráöntjük a langyos tej felét. Könnyedén összegyúrjuk, két órán át kelni hagyjuk.

3. Ezután hozzáadjuk a maradék tejet, lisztet, a sót, a cukrot és a tojásokat. Az egészet jól összekeverjük, legalább tíz percig erősen verjük. A laza, félkemény tésztának könnyen el kell válnia a tál falától.

4. A masszát a vajjal sima, rugalmas tésztává gyúrjuk. Majd beledolgozzuk a mazsolát, amíg egyenletesen eloszlik a tésztában. Két kuglófformát alaposan kikenünk vajjal és megszórjuk a mandulaforgáccsal. A formákat félig megtöltjük a tésztával és másfél-két órán keresztül huzatmentes helyen pihentetjük.

5. A sütőt 200 °C-ra előmelegítjük. A kuglófot, a forma nagyságától függően, 20-30 percig sütjük. Amikor a felülete aranybarna, kivesszük a sütőből és azonnal a konyhai rácsra csúsztatjuk a formából.