CALVADOSSZAL FLAMBÍROZOTT ALMATORTA Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: több mint 2 óra  Munkaidő: 40 perc  könnyen elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: citromnyomó, edényfogó, gyúródeszka, hűtőszekrény, kés, keverőtál, műanyagfólia, nyújtófa, reszelő, serpenyő, sütő, tortaforma, tűzhely, zöldséghámozó
Eljárások: darabolás, szeletelés, flambírozás, gyúrás, hámozás, kimagozás, lerakás/rétegezés, nyújtás, párolás, pihentetés, préselés, reszelés, gyalulás, sütés, sütőforma bélelése

Adag: 4 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
A sütőformához:
igény szerint vaj
A tésztához:
60 dkg liszt
1 csipet só
5 db tojássárgája
40 dkg vaj
18 dkg kristálycukor
A tetejére:
5 dkg mandulaforgács
A töltelékhez:
100 dkg hámozott, szeletelt alma
1 dl calvados pálinka
1 db leve citrom
5 dkg kristálycukor
1 db reszelt héja narancs
5 dkg vaj

Elkészítés:

1. A tésztához a hozzávalókat jól összedolgozzuk, frissen tartó fóliába csomagoljuk és egy órára a hűtőszekrénybe tesszük.

2. Az (eredeti receptben: Ranett) almát meghámozzuk, kimagozzuk. Felszeleteljük, és 5 dkg vajban megpároljuk.

A tésztát vékonyan kinyújtjuk, kibélelünk vele egy kivajazott gyümölcstortaformát, villával több helyen megszurkáljuk.

3. A sütőt 150 °C-ra előmelegítjük. A tésztalapon egyenletesen elhelyezzük az almaszeleteket, és a tortát a sütőben 25 percig sütjük.

4. A tortát kivesszük, megszórjuk a narancshéjjal és a cukorral, megcsepegtetjük a citromlével, majd a calvadosszal flambírozzuk. Még 25 percig sütjük. Megszórjuk a mandulaforgáccsal és langyosan tálaljuk.

A calvados mellett a pommeau a normannok másik folyékony különlegessége, aminek legalább 14 hónapig kell hordóban érlelődnie.