TÉSZTATEKERCS ÖKÖRFARK TÖLTELÉKKEL FLEISCHSCHNACKA DE QUEUE DE BOEUF Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: több mint 2 óra  Munkaidő: 40 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: csontozókés, fazék, gyúródeszka, hűtőszekrény, kés, keverőtál, lábas, műanyagfólia, nyújtófa, tűzhely, zöldséghámozó
Eljárások: beforralás, darabolás, szeletelés, felengedés, forralás, főzés, göngyölés, gyúrás, hámozás, kicsontozás, nyújtás, párolás, pihentetés, pirítás, töltés

Adag: 10 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
A tésztához:
12 db tojás
100 dkg liszt
ízlés szerint só
A töltelékhez:
150 dkg darabolt ökörfarok
2 db tisztított, apróra vágott zellergumó
6 gerezd tisztított, apróra vágott fokhagyma
2 szál tisztított, apróra vágott póréhagyma
30 dl vörösbor
2 fej tisztított, apróra vágott vöröshagyma
1 szál tisztított, kockára vágott szárzeller
5 kisebb szál tisztított, kockára vágott sárgarépa
2 evőkanál paradicsompüré
2 evőkanál olaj
10 kisebb szál tisztított, apróra vágott sárgarépa
1 evőkanál finomra vágott turbolya
1 evőkanál finomra vágott petrezselyemzöld
1 csokor bouquet garni

Elkészítés:

1. A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, frissen tartó fóliába csavarjuk, és egy órán át pihentetjük. Az ökörfarkat feldaraboljuk, nagyobb edényben a felforrósított olajon megpirítjuk. Öt sárgarépát és a szárzellert megtisztítjuk, felkockázzuk, a húshoz adtuk, és felöntjük kevés vörösborral. Átforgatjuk, majd hozzáöntjük a többi bort és fedő alatt négy-öt órán át kis lángon hagyjuk csendesen forrni. Kivesszük a húst, lecsepegtetjük és leválasztjuk a csontról.

2. A maradék sárgarépát és a többi zöldséget megtisztítjuk, apróra vágjuk. A hús alatt visszamaradt mártást a negyedére beforraljuk, majd puhára pároljuk benne a zöldségeket. Visszatesszük bele a húst, az apróra vágott zöldfűszereket, a fűszercsokrot és a paradicsompépet. Öt percig együtt főzzük. Hagyjuk lehűlni, majd a fűszercsokrot kidobjuk.

3. A tésztaalapot vékonyra kinyújtjuk, és hosszú, széles csíkokra vágjuk. A tölteléket merőkanállal a tésztára helyezzük és összetekerjük. Frissen tartó fóliába csavarjuk, forrásban lévő vízben 20 perc alatt kifőzzük, és ha kihűlt, a hűtőszekrényben 24 órán át pihentetjük. A mártást is hideg helyre tesszük.

4. A tésztát kicsomagoljuk a fóliából, széles karikákra vágjuk, és kevés vízben rövid idő alatt átforrósítjuk. A mártást is felmelegítjük, ha kell még fűszerezzük, a forró hústekercsekre öntve tálaljuk.

BOUQUET GARNI

1 szál zöld póréhagyma
1 szál kakukkfű
1 db babérlevél
néhány szál zellerlevél
néhány szál petrezselyem

A hozzávalókat a póréhagyma zöldjébe beletekerjük, és cérnával összekötözzük. Hosszú zsinóron a fazékba lógatjuk.