BÁRÁNYLAPOCKA PÉK MÓDRA Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 110 perc  Munkaidő: 35 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: kés, keverőtál, papírtörlő, sütő, tepsi, tűzálló edény, zöldséghámozó
Eljárások: darabolás, szeletelés, felengedés, hámozás, párolás, sütés

Adag: 4 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
100 dkg burgonya
½ fej karikára vágott vöröshagyma
4 dkg kockára vágott füstölt szalonna
2 kisebb báránylapocka
4 dkg vaj
1 db babérlevél
2 dl tyúkhúsleves
1 fej fokhagyma
3 szál kakukkfű
ízlés szerint durva szemcséjű tengeri só

Elkészítés:

1. A sütőt 200 °C-ra előmelegítjük. A burgonyát meghámozzuk, megmossuk, szárazra töröljük és 2-3 mm vékonyan felszeleteljük. A hagymát megtisztítjuk, karikákra, a füstölt szalonnát kockákra vágjuk.

2. Nagyobb edényben felforrósítjuk a vajat, aranysárgára pároljuk benne a hagymakarikákat. Hozzáadjuk a burgonyát, a szalonnakockákat és a babérlevelet, felöntjük a levessel. A sütőben kb. 30 perc alatt félig megpároljuk, kivesszük, félretesszük.

3. A sütőt 240 °C-ra előmelegítjük. A báránylapockát a tepsibe tesszük, keringetett levegővel a sütőben kb. 45 percig sütjük, 20 perc elteltével hozzáadjuk a megtisztított fokhagymát. A burgonyát további 10 perc múlva a sütőbe toljuk. Öt perccel a sütési idő vége előtt a húshoz hozzáadjuk a kakukkfüvet. A bárányt a burgonyával tálra rendezzük, leöntjük a pecsenyelével, a sóval megszórjuk, tálaljuk.

A legjobb báránypecsenyét tavasszal élvezhetjük, mert a fiatal bárány húsa a legporhanyósabb.

TYÚKHÚSALAPLÉ

75 dkg tyúkhús
1 db bouquet garni
1 szál szárzeller
1 db durvára vágott vöröshagyma
1 db durvára vágott sárgarépa
6 szem bors
4 liter víz

1. Levesnek való tyúk csontját és nyesedékét apróra vágjuk, és a vöröshagymával, sárgarépával és szárzellerrel, borssal, bouquet garnival fazékba tesszük (1. kép). Felöntjük a vízzel.

2. Felforraljuk, és a levet 2-3 órán át lassan főzzük. A felszínéről közben lemerjük a habot. A levet tiszta edénybe átszűrjük (2. kép), és hagyjuk kihűlni.

3. A levet egy éjszakára hideg helyre tesszük, és a megdermedt zsírt leszedjük a tetejéről (3. kép). Ha nincs időnk a hűtésre a zsírt konyhai papírtörlővel is leitathatjuk róla. 1,5-2,0 liter lesz belőle.