BÁRÁNYLAPOCKA PÉK MÓDRA Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: 110 perc Munkaidő: 35 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Eszközök: kés, keverőtál, papírtörlő, sütő, tepsi, tűzálló edény, zöldséghámozó
Eljárások: darabolás, szeletelés, felengedés, hámozás, párolás, sütés
Adag: 4 főre
Elkészítés:
1. A sütőt 200 °C-ra előmelegítjük. A burgonyát meghámozzuk, megmossuk, szárazra töröljük és 2-3 mm vékonyan felszeleteljük. A hagymát megtisztítjuk, karikákra, a füstölt szalonnát kockákra vágjuk.
2. Nagyobb edényben felforrósítjuk a vajat, aranysárgára pároljuk benne a hagymakarikákat. Hozzáadjuk a burgonyát, a szalonnakockákat és a babérlevelet, felöntjük a levessel. A sütőben kb. 30 perc alatt félig megpároljuk, kivesszük, félretesszük.
3. A sütőt 240 °C-ra előmelegítjük. A báránylapockát a tepsibe tesszük, keringetett levegővel a sütőben kb. 45 percig sütjük, 20 perc elteltével hozzáadjuk a megtisztított fokhagymát. A burgonyát további 10 perc múlva a sütőbe toljuk. Öt perccel a sütési idő vége előtt a húshoz hozzáadjuk a kakukkfüvet. A bárányt a burgonyával tálra rendezzük, leöntjük a pecsenyelével, a sóval megszórjuk, tálaljuk.
TYÚKHÚSALAPLÉ
1. Levesnek való tyúk csontját és nyesedékét apróra vágjuk, és a vöröshagymával, sárgarépával és szárzellerrel, borssal, bouquet garnival fazékba tesszük (1. kép). Felöntjük a vízzel.
2. Felforraljuk, és a levet 2-3 órán át lassan főzzük. A felszínéről közben lemerjük a habot. A levet tiszta edénybe átszűrjük (2. kép), és hagyjuk kihűlni.
3. A levet egy éjszakára hideg helyre tesszük, és a megdermedt zsírt leszedjük a tetejéről (3. kép). Ha nincs időnk a hűtésre a zsírt konyhai papírtörlővel is leitathatjuk róla. 1,5-2,0 liter lesz belőle.