GASCOGNE-I SZILVÁS LEVELES TÉSZTA Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: több mint 2 óra  Munkaidő: több mint 2 óra  tapasztalatot kíván  átlagos ár
Eszközök: gyúródeszka, hűtőszekrény, kés, keverőtál, műanyagfólia, nyújtófa, sütő, sütőlap
Eljárások: darabolás, szeletelés, flambírozás, gyúrás, hajtogatás, nyújtás, pihentetés, sütés, töltés

Adag: 1 tepsi (6 főre)

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
20 dkg vaj
½ dl armagnac
10 szem szilva

vagy

4 db alma
3 db tojás
1 csipet só
100 dkg liszt
9 dkg kristálycukor
2 és fél dl hideg víz

Elkészítés:

1. A tojásból, két és fél deci hideg vízből, a sóból és a lisztből tésztát készítünk. Beolajozott fóliába csavarjuk, és egy éjszakára hűtőbe tesszük.

2. Két méter hosszú asztalt abrosszal leterítünk, meglisztezzük, és a tésztát kinyújtjuk a teljes felületen, megvajazzuk, becukrozzuk és a széleit kiegyengetjük.

3. Háromszor összehajtjuk a tésztát, mindegyik réteget megvajazzuk és becukrozzuk. Ezután keresztbe hajtjuk, és négy négyzetlapra vágjuk.

4. A lapokat megtöltjük. Lefedjük egy másik lappal.

5. 220 °C-os sütőben 10 percig sütjük, majd még egyszer megvajazzuk és armagnac-kal flambírozzuk.

Ez a szuperfinom leveles tészta állítólag a 8. században Poitiers-be tartó (majd ott a frankoktól vereséget szenvedő) mórok (arabok) öröksége, de ma már hamisítatlan gascogne-i finomságként tartják számon.

GASCOGNE-I LEVELES TÉSZTA

9-10 dkg kristálycukor
20 dkg vaj
2.5 dl víz
100 dkg liszt
1 csipet só
3 db tojás

1. A tojásból, vízből, a sóból és a lisztből elkészítjük a tésztát, beolajozott fóliába csavarjuk, és egy éjszakára a hűtőszekrénybe tesszük.

2. Másnap a tésztát ugyanúgy, mint a rétestésztát, kézzel kihúzva kinyújtjuk egy abrosszal leterített asztalon (1. kép).

3. A hajszálvékony tésztát folyékony vajjal beecseteljük és cukorral megszórjuk (2. kép).

4. Egy késsel kiegyengetjük a széleket az asztal pereme mentén (3. kép).

5. Az abrosz segítségével a tésztát hosszában kétszer összehajtjuk, hogy három réteget kapjunk (4. kép).

6. Minden hajtás felületét ugyancsak bekenjük vajjal és megcukrozzuk (5. kép).

7. A hosszában hajtogatott tésztát egyszer keresztben is összehajtjuk, négy négyzetes darabra vágjuk (6. kép).

8. Egy négyzetet jól kivajazott kerek gyümölcstortaformába helyezünk (7. kép).

9. Tetszés szerinti gyümölccsel megtöltjük (pl. alma, szilva) (8. és 9. kép).

10. A második négyzettel úgy fedjük be, hogy a sarkai csillagformában keresztezzék egymást (10. kép).