GASCOGNE-I SZILVÁS LEVELES TÉSZTA Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: több mint 2 óra tapasztalatot kíván átlagos ár
Eszközök: gyúródeszka, hűtőszekrény, kés, keverőtál, műanyagfólia, nyújtófa, sütő, sütőlap
Eljárások: darabolás, szeletelés, flambírozás, gyúrás, hajtogatás, nyújtás, pihentetés, sütés, töltés
Adag: 1 tepsi (6 főre)
vagy
Elkészítés:
1. A tojásból, két és fél deci hideg vízből, a sóból és a lisztből tésztát készítünk. Beolajozott fóliába csavarjuk, és egy éjszakára hűtőbe tesszük.
2. Két méter hosszú asztalt abrosszal leterítünk, meglisztezzük, és a tésztát kinyújtjuk a teljes felületen, megvajazzuk, becukrozzuk és a széleit kiegyengetjük.
3. Háromszor összehajtjuk a tésztát, mindegyik réteget megvajazzuk és becukrozzuk. Ezután keresztbe hajtjuk, és négy négyzetlapra vágjuk.
4. A lapokat megtöltjük. Lefedjük egy másik lappal.
5. 220 °C-os sütőben 10 percig sütjük, majd még egyszer megvajazzuk és armagnac-kal flambírozzuk.
GASCOGNE-I LEVELES TÉSZTA
1. A tojásból, vízből, a sóból és a lisztből elkészítjük a tésztát, beolajozott fóliába csavarjuk, és egy éjszakára a hűtőszekrénybe tesszük.
2. Másnap a tésztát ugyanúgy, mint a rétestésztát, kézzel kihúzva kinyújtjuk egy abrosszal leterített asztalon (1. kép).
3. A hajszálvékony tésztát folyékony vajjal beecseteljük és cukorral megszórjuk (2. kép).
4. Egy késsel kiegyengetjük a széleket az asztal pereme mentén (3. kép).
5. Az abrosz segítségével a tésztát hosszában kétszer összehajtjuk, hogy három réteget kapjunk (4. kép).
6. Minden hajtás felületét ugyancsak bekenjük vajjal és megcukrozzuk (5. kép).
7. A hosszában hajtogatott tésztát egyszer keresztben is összehajtjuk, négy négyzetes darabra vágjuk (6. kép).
8. Egy négyzetet jól kivajazott kerek gyümölcstortaformába helyezünk (7. kép).
9. Tetszés szerinti gyümölccsel megtöltjük (pl. alma, szilva) (8. és 9. kép).
10. A második négyzettel úgy fedjük be, hogy a sarkai csillagformában keresztezzék egymást (10. kép).