CSOKOLÁDÉS NARANCSGOLYÓK Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 20 perc  Munkaidő: 15 perc  könnyen elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: grillező, kés, keverőtál
Eljárások: darabolás, szeletelés, formázás, kikeverés, pirítás

Adag: 4-6 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
25 dkg csokoládékrém
1 evőkanál narancslikőr
3 evőkanál kristálycukor
2 evőkanál összevagdalt mandula

Elkészítés:

1. A grillt vagy a sütőt közepes hőfokra előmelegítjük. A mandulát tepsiben szétterítjük, és 3 perc alatt aranyszínűre pirítjuk. Hagyjuk kihűlni.

2. A csokoládékrémet a likőrrel összekeverjük. A mandulát és a cukrot 1-1 tálkába rakjuk. 2 teáskanálnyi csokoládékrémből golyókat formálunk. A golyók felét cukorban, a másik felét a mandulában meghempergetjük. A golyókat mini minyonpapírba rakjuk. Szobahőmérsékleten vagy hűtve kínáljuk.

CSOKOLÁDÉKRÉM

3 dl tejszín
20 dkg apróra darabolt étcsokoládé
1 evőkanál zselatinpor
9 dkg kristálycukor
4 db tojássárgája
3.75 dl tej

1. Kis lábosban keverjük a csokoládét a tejbe. Lassú tűzön állandó kevergetés mellett főzzük fel, amíg a csokoládé megolvad és a tej forrni kezd. Vegyük le a tűzről.

2. A tojássárgákat fehéredésig keverjük a cukorral. Fokozatosan adjuk hozzá a csokoládés tejet, habverővel alaposan keverjük össze. Öntsük át egy tiszta lábosba, és lassú tűzön kevergetve főzzük, amíg a krém annyira besűrűsödik, hogy megtapad a kanálon. Ne forraljuk fel. Vegyük le a tűzről.

3. Egy kis tűzálló tálba tegyünk 2 evőkanál vizet, egyenletesen szórjuk bele a zselatint, és várjunk, amíg megkocsonyásodik. Öntsük bele a forró csokoládékeverékbe, és addig keverjük, amíg elolvad.

4. Kevergetés mellett hagyjuk kihűlni, de ne várjuk meg, amíg teljesen megköt. Habverővel keverjük habosra. Öntsük 6, egyenként 2,5 dl-es pohárba, és tegyük több órára, akár egész éjszakára a hűtőbe, amíg teljesen megszilárdul.