FÜGÉS SERTÉSSÜLT Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 30 perc  Munkaidő: 15 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár

Eszközök: alufólia, borsdaráló, keverőtál, séfkés, sütő, szűrőlapát, tűzálló edény, tűzhely, vágódeszka, vastagfalú lábas
Eljárások: darabolás, szeletelés, elősütés, pirítás, sütés

Adag: 4-6 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
75 dkg sovány, apróra vágott sertéshús
8 db friss, negyedelt füge
4 evőkanál vaj
1 és ¼ dl száraz vörösbor
1 csipet ételízesítő
ízlés szerint frissen őrölt fekete bors
ízlés szerint só

Elkészítés:

1. A sütőt 200 °C-ra előmelegítjük (gáztűzhelynél 6-os fokozat). Egy öntöttvas lábasban vagy tűzálló tálban a vajat közepes hőfokon felmelegítjük. A hús- és fügedarabokat 5 perc alatt megpirítjuk. Sózzuk, borsozzuk.

2. A sütőbe rakjuk, és még 10 percig sütjük. A sütőből kivéve a húst és a fügét szűrőlapáttal kiszedjük, félrerakjuk, melegen tartjuk.

3. A hús és a füge visszamaradt szaftját fakanállal felkaparjuk, a borral felöntjük, és magas hőfokon még 1-2 percig pirítjuk. A besűrűsödött szaftot csipetnyi ételízesítővel elkeverjük, a húsos, fügés sültre kanalazzuk, és forrón tálaljuk.