BÁRÁNYBORDA ARTICSÓKÁVAL ÉS TOJÁSSAL Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 30 perc  Munkaidő: 15 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: borsdaráló, citromnyomó, keverőtál, lábas, reszelő, séfkés, serpenyő, szűrő, tűzhely, vágódeszka
Eljárások: áztatás, darabolás, szeletelés, főzés, hámozás, párolás, pirítás, préselés, reszelés, gyalulás, sütés, szűrés

Adag: 4 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
4 db articsóka
60 dkg vékony szelet bárányborda
2 db tojás
1 db leve citrom
2 gerezd finomra vágva fokhagyma
2 evőkanál extraszűz olívaolaj
2 evőkanál finomra vágva petrezselyemzöld
6 evőkanál víz
4 evőkanál frissen reszelt parmezán sajt

vagy

4 evőkanál frissen reszelt pecorino sajt
ízlés szerint frissen őrölt fekete bors
ízlés szerint só

Elkészítés:

1. Az articsókát megtisztítjuk, félbevágjuk, a fonnyadt leveleket eltávolítjuk, majd negyedekre vágjuk. A citromlé felét összekeverjük kevés vízzel, az articsókát belerakjuk, néhány percig áztatjuk, hogy ne barnuljon meg. A maradék citromlével forró vízben 5 perc alatt puhára főzzük. Leszűrjük.

2. Amíg az articsókák puhulnak, egy serpenyőben közepes tűzön felmelegített olajon aranybarnára pirítjuk a fokhagymát. Hozzáadjuk a bárányszeleteket, és 5 perc alatt megpirítjuk. Sózzuk, borsozzuk. Belekeverjük az articsókát és a petrezselymet, hozzáöntjük a 6 evőkanál vizet, és 10 percig főzzük, míg a víz teljesen elpárolog.

3. A reszelt sajtot a tojásokkal összekeverjük. Sózzuk, borsozzuk. A tojásos sajtot a sült bárányra öntjük, 1-2 perc alatt készre sütjük. Forrón tálaljuk.