ÁFONYÁS RIZOTTÓ Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: 30 perc Munkaidő: 15 perc könnyen elkészíthető átlagos ár
Eszközök: kés, keverőtál, reszelő, tűzhely, vastagfalú lábas
Eljárások: darabolás, szeletelés, fonnyasztás, főzés, hámozás, kikeverés, pirítás, reszelés, gyalulás
Adag: 4 főre
vagy
Elkészítés:
1. A felolvasztott vajon, közepes tűzön, a hagymát megfonnyasztjuk. Hozzáadjuk a rizst és kevergetve 2 percig pirítjuk.
2. Hozzáöntjük a bort. Ha a leve elpárolgott, hozzákeverjük az áfonya kétharmadát, majd állandó kevergetés mellett, decinként, a rizshez öntjük a levest, amíg a rizs 15-18 perc alatt puhára fő.
3. Belekeverjük a tejszínt. Megszórjuk reszelt sajttal, és a maradék áfonyával díszítve azonnal tálaljuk.
ZÖLDSÉGALAPLÉ
1. Nagyobb edénybe tesszük a zöldségeket és a gombát, felöntjük 1.5 liter vízzel. Belekeverjük a fokhagymát, az egész borsot, a szerecsendiót, a narancshéjat (ezeket célszerű kisebb gézdarabba kötve a vízbe lógatni, így főzés után nagyon könnyű eltávolítani a levesből), a bouquet garnit és a sót. Felforraljuk, majd fedő alatt, közepes lángon 45 percig főzzük.
2. A zöldséges levet hagyjuk kihűlni. Nagyobb edényre drótszűrőt ültetünk, és a levet átszűrjük, a zöldségeket kanál hátával áttörjük, a fűszereket kidobjuk.