ÁFONYÁS RIZOTTÓ Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 30 perc  Munkaidő: 15 perc  könnyen elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: kés, keverőtál, reszelő, tűzhely, vastagfalú lábas
Eljárások: darabolás, szeletelés, fonnyasztás, főzés, hámozás, kikeverés, pirítás, reszelés, gyalulás

Adag: 4 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
35 dkg rizottórizs
25 dkg mélyhűtött áfonya

vagy

25 dkg friss áfonya
2 evőkanál frissen reszelt parmezán sajt
1 és ¼ dl tejszín
10 dl zöldségleves
1 és ¼ dl száraz fehérbor
3 evőkanál olvasztott vaj
1 fej finomra vágva hagyma
ízlés szerint só

Elkészítés:

1. A felolvasztott vajon, közepes tűzön, a hagymát megfonnyasztjuk. Hozzáadjuk a rizst és kevergetve 2 percig pirítjuk.

2. Hozzáöntjük a bort. Ha a leve elpárolgott, hozzákeverjük az áfonya kétharmadát, majd állandó kevergetés mellett, decinként, a rizshez öntjük a levest, amíg a rizs 15-18 perc alatt puhára fő.

3. Belekeverjük a tejszínt. Megszórjuk reszelt sajttal, és a maradék áfonyával díszítve azonnal tálaljuk.

Alaplé hiányában leveskockával is készíthetjük.
A rizottó akkor jó, ha nedvesek benne a rizsszemek, és kissé kásaszerű. A levest lassan, kis adagokban adjuk hozzá, mindig csak akkor, ha az előző adagot már magába szívta a rizs.

ZÖLDSÉGALAPLÉ

0.5 db durvára vágott zellergumó
1 db durvára vágott, közepes méretű sárgarépa
1 szál durvára vágott szárzeller
10 dkg apróra vágott csiperkegomba
2 db érett, negyedekre vágott paradicsom
1 db bouquet garni
1 nagy csipet só
1 evőkanál reszelt narancshéj
1 csipet őrölt szerecsendió
6 szem fehér bors
2 gerezd félbevágott fokhagyma
1 fej durvára vágott vöröshagyma
1 szál durvára vágott póréhagyma

1. Nagyobb edénybe tesszük a zöldségeket és a gombát, felöntjük 1.5 liter vízzel. Belekeverjük a fokhagymát, az egész borsot, a szerecsendiót, a narancshéjat (ezeket célszerű kisebb gézdarabba kötve a vízbe lógatni, így főzés után nagyon könnyű eltávolítani a levesből), a bouquet garnit és a sót. Felforraljuk, majd fedő alatt, közepes lángon 45 percig főzzük.

2. A zöldséges levet hagyjuk kihűlni. Nagyobb edényre drótszűrőt ültetünk, és a levet átszűrjük, a zöldségeket kanál hátával áttörjük, a fűszereket kidobjuk.