Spenótos sült tojás parmezánnal Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: 30 perc Munkaidő: 15 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Eszközök: habverő, keverőtál, lábas, reszelő, séfkés, serpenyő, sütő, szűrőlapát, tűzálló edény, tűzhely
Eljárások: beverés (buggyantás), csőben sütés, darabolás, szeletelés, felengedés, főzés, hámozás, kikeverés, párolás, rántás, reszelés, gyalulás, szűrés
Adag: 4-6 főre
Elkészítés:
1. A sütőt 220 °C-ra előmelegítjük (gáztűzhelynél 7-es fokozat). A megtisztított spenótot sós, forró vízben 5 perc alatt megfőzzük, szűrőkanállal kiszedjük, s a felesleges levet kinyomkodjuk.
2. Egy serpenyőben közepes hőfokon, 4 evőkanál vajon 2-3 perc alatt megfonnyasztjuk a spenótot és a fokhagymát. Sózzuk. Sütőtálban szétterítjük.
3. A maradék vajat a serpenyőben közepes hőfokon felmelegítjük, megszórjuk a liszttel, 2 percnyi kevergetés után felöntjük a meleg tejjel, s 5 perc alatt csomómentessé sűrítjük. Belekeverjük a parmezán felét. A tűzről félrehúzzuk.
4. Közben a forró, sós vízbe belekeverjük az ecetet, a tojásokat belebuggyantjuk és 2-3 percig főzzük. A tojásokat szűrőkanállal a spenótra helyezzük, a sajtos szósszal betakarjuk, a maradék parmezán sajtot rászórjuk, és a sütőben 5 perc alatt megsütjük. Forrón tálaljuk.