PARADICSOMOS, KUKORICÁS RIZS Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 30 perc  Munkaidő: 15 perc  könnyen elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: borsdaráló, keverőtál, séfkés, serpenyő, szűrő, szűrőlapát, tűzhely, vastagfalú lábas
Eljárások: darabolás, szeletelés, felengedés, fonnyasztás, főzés, hámozás, hűtés, kikeverés, kimagozás, pirítás, szűrés

Adag: 4 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
50 dkg félbevágott koktélparadicsom
40 dkg előfőzött barna rizs
12 db bébikukorica
12 db konzerv bébikukorica
3 evőkanál összevágott snidling
1 db kimagozott, finomra vágva zöld húsú kaliforniai paprika
4 evőkanál extraszűz olívaolaj
1 fej finomra vágva hagyma
2 gerezd finomra vágva fokhagyma
½ teáskanál cayenne-bors
1 teáskanál pirospaprika
10 dl zöldségleves
9 dkg kockára vágott baconszalonna

vagy

9 dkg kockára vágott pancetta

Elkészítés:

1. A nyers bébikukoricát sós vízben puhára főzzük, leszűrjük és kihűtjük. A kukoricát, a koktélparadicsomot, a kaliforniai paprikát és a pancettát az olaj felén 5 perc alatt összepirítjuk. A sült zöldségeket és a szalonnát szűrőkanállal kiszedjük és félrerakjuk.

2. A visszamaradt olajhoz hozzáöntjük a maradék 2 kanál olajat, és rajta a hagymát és a fokhagymát közepes tűzön megfonnyasztjuk. Hozzáadjuk a Cayenne-borsot és a pirospaprikát. Beleszórjuk a rizst, és a hagymás alapon 2 percig pirítjuk.

3. Felöntjük a levessel. Lefedjük, és alacsony hőfokon 15 perc alatt készre főzzük. Hozzáadjuk a félrerakott kukoricás keveréket és összekeverjük.

Snidlinggel díszítve azonnal tálaljuk.

Alaplé hiányában leveskockával is készíthetjük.

ZÖLDSÉGALAPLÉ

0.5 db durvára vágott zellergumó
1 db durvára vágott, közepes méretű sárgarépa
1 szál durvára vágott szárzeller
10 dkg apróra vágott csiperkegomba
2 db érett, negyedekre vágott paradicsom
1 db bouquet garni
1 nagy csipet só
1 evőkanál reszelt narancshéj
1 csipet őrölt szerecsendió
6 szem fehér bors
2 gerezd félbevágott fokhagyma
1 fej durvára vágott vöröshagyma
1 szál durvára vágott póréhagyma

1. Nagyobb edénybe tesszük a zöldségeket és a gombát, felöntjük 1.5 liter vízzel. Belekeverjük a fokhagymát, az egész borsot, a szerecsendiót, a narancshéjat (ezeket célszerű kisebb gézdarabba kötve a vízbe lógatni, így főzés után nagyon könnyű eltávolítani a levesből), a bouquet garnit és a sót. Felforraljuk, majd fedő alatt, közepes lángon 45 percig főzzük.

2. A zöldséges levet hagyjuk kihűlni. Nagyobb edényre drótszűrőt ültetünk, és a levet átszűrjük, a zöldségeket kanál hátával áttörjük, a fűszereket kidobjuk.