CSOKOLÁDÉ TRÜFFEL EGYSZERŰEN Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: több mint 2 óra  Munkaidő: 40 perc  könnyen elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: fazék, habverő, hűtőszekrény, kés, keverőtál, tűzálló edény, tűzhely
Eljárások: darabolás, szeletelés, forralás, hűtés, kikeverés

Adag: 1 adag (30 darab)

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
35 dkg étcsokoládé
5 dkg mandula
2 és fél dl habtejszín
szükség szerint kakaópor

Elkészítés:

1. A csokoládét (én sárga Szerencsi étcsokit használok) egy hőálló tálba kockákra darabolom.

2. A tejszínt egy kisebb fazékban forrásig melegítem, majd ráöntöm az összedarabolt csokira. Néhány percig állni hagyom, hogy a csokidaraboknak legyen idejük elolvadni.

3. Egy habverővel közepes fokozaton homogén masszává dolgozom össze a krémet. Egyedül itt lehet elrontani a trüffelt: ha túl sokáig keverem a krémet, szétosztályozódhat, ezért amint összeállt, azonnal félrerakom. Hűtőben alufóliával letakarva egy éjszakát pihentetnem.

4. Másnap elkészítem a golyókat: a csokimasszát kis kanállal adagolom, „Raffaello” méretű golyókat formázok belőle. A csokikrém könnyen kezelhető állagú, jól formázható állagú lesz, meleg víz sem szükséges a gyúráshoz.

5. Az elkészült golyókat durvára vágott mandulába vagy holland kakaóporba forgatom, fogyasztásig hűtőben tárolom.

Már régóta foglalkoztat a trüffel készítése, de még sosem próbálkoztam vele, mert valahogy bonyolultnak képzeltem a dolgot. A napokban ráakadtam egy meglepően egyszerű receptre, amit ki kellett próbálnom. Mivel a mutatós kis golyók szépen dobozba rendezve gasztroajándékként is megállják a helyüket, biztos voltam benne, hogy a húgom – aki egyébként is értékeli a kézzel készített ajándékokat – örülni fog, ha a karácsonyfa alatt ráakad a bonbonjaimra.