TÖLTÖTT TÉSZTATEKERCSEK CANNOLI Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: több mint 2 óra  Munkaidő: 60 perc  tapasztalatot kíván  átlagos ár
Eszközök: fazék, gyúródeszka, kés, keverőtál, konyhai mérleg, konyhai robotgép, műanyagfólia, nyújtófa, papírtörlő, szűrőlapát, tűzhely
Eljárások: darabolás, szeletelés, formázás, gyúrás, habverés, kikeverés, nyújtás, passzírozás, áttörés, pihentetés, sütés bő zsiradékban, töltés

Adag: 1 adag (16 darab)

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
2 és fél dkg vaj
2 és fél dkg kristálycukor
1 db tojás
3 és fél evőkanál száraz fehérbor
2 evőkanál vaníliás cukor
1 csipet só
15 dkg búzaliszt
1 db felvert tojás
ízlés szerint porcukor
A sütéshez:
igény szerint olaj

vagy

igény szerint zsír
A töltelékhez:
50 dkg ricotta
9 dkg finomra aprított étcsokoládé
5 dkg apróra vágott kandírozott cseresznye
2 és fél dkg apróra vágott kandírozott citromhéj
2 és fél dkg apróra vágott kandírozott narancshéj
2 evőkanál narancsvirágvíz
1 evőkanál vaníliás cukor
10 dkg kristálycukor
4 dkg apróra vágott angelika

vagy

4 dkg apróra vágott kandírozott angyalgyökérszár

Elkészítés:

1. A tésztához a vajat és a cukrot habosra verjük, hozzákeverjük a tojást, a bort, a vaníliás cukrot és a sót. Beledolgozzuk a lisztet, sima, rugalmas tésztává gyúrjuk (5-10 perc). Fóliába csomagoljuk, legalább két órán át hűvös helyen pihentetjük.

2. Felhasználáskor a tésztát két mm vastagra kinyújtjuk. 16 darab 12 cm oldalhosszúságú lapra vágjuk. 15 cm hosszú, két cm átmérőjű bambusz- vagy fémcsövet helyezünk átlósan a lapokra, és a szemközti sarkokat a csőre hajtjuk. A sarkokat a felvert tojással összeragasztjuk. Annyi zsírt vagy olajat hevítünk egy nagy fazékban, hogy a csővel belehelyezett tésztát teljesen ellepje.

3. Amikor a zsiradék nagyon forró, óvatosan beleteszünk három-négy darabot, és aranysárgára sütjük (másfél-két perc), kivesszük, konyhai papírtörlőn lecsepegtetjük. Amikor teljesen kihűlt, kivesszük belőle a csődarabot.

4. A friss ricottát összetörjük, belekeverjük a cukrot, a vaníliás cukrot és a narancsvirágvizet. A tölteléknek krémes állagúnak kell lennie. Beletesszük az apróra vágott kandírozott citrom- és narancshéjat, angyalgyökeret, a cseresznyét és a finomra vágott csokoládét. A keverékkel megtöltjük a tésztadarabokat, megszórjuk porcukorral, és hidegen tálaljuk, de nem szabad a hűtőszekrénybe tenni.

A ricottával, csokoládéval és kandírozott gyümölcsökkel töltött tésztatekercsek régen karneváli finomságnak számítottak Szicíliában, ma már azonban az év minden napján is kaphatóak.