Spárgás rizottó Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 70 perc  Munkaidő: 50 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: borsdaráló, kés, keverőtál, konyhai robotgép, reszelő, turmixgép, tűzhely, vastagfalú lábas
Eljárások: darabolás, szeletelés, forralás, főzés, hámozás, kikeverés, párolás, pirítás, reszelés, gyalulás, turmixolás

Adag: 6 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
60 dkg spárga
40 dkg rizottórizs

vagy

40 dkg rizs
4 evőkanál vaj
12 és fél dl zöldségleves
4 evőkanál tejszín
6 evőkanál száraz fehérbor
1 fej finomra vágott hagyma
6 dkg frissen reszelt parmezán sajt
ízlés szerint frissen őrölt fehér bors

Elkészítés:

1. A spárgarügyeket levágjuk és félrerakjuk. A szárakat nagyobb darabokra vágjuk és 2 evőkanál vajon 2-3 percig pároljuk.

2. Hozzáöntünk negyedliternyi zöldséglevest, felforraljuk, a zöldséget puhára főzzük. Robotgéppel pépesítjük. Félrerakjuk.

3. A maradék vajon 5 perc alatt megpirítjuk a hagymát. Beletesszük a rizst, 2 percig pirítjuk. Hozzáöntjük a bort. Ha a leve elpárolgott, bögrénként ráöntjük a zöldséglevest, figyelve arra, hogy a rizs felszívja a levet.

4. Úgy 10 perc múlva hozzáadjuk a spárgapürét és a spárgarügyeket. A maradék zöldséglevessel 15-18 perc alatt puhára főzzük, a tejszínnel és a parmezánnal gazdagítjuk. Forrón tálaljuk.

Zöldségleves

1 szál sárgarépa
1 kisebb paradicsom
1 szál póréhagyma
6 szál petrezselyemzöld
2 db zellerszár
0.5 teáskanál só
20 dl forró víz
1 fej hagyma
5 szem fekete bors
1 db babérlevél
1 szem szegfűszeg
2 evőkanál extraszűz olívaolaj

1. Az olajat felhevítjük egy edényben.

2. Hozzáadjuk a hagymát, a sárgarépát, a póréhagymát, a zellert, a paradicsomot és a petrezselymet. Letakarjuk. Alacsony hőfokon 5 percig pároljuk.

3. Beletesszük a borsot, a szegfűszeget és a babérlevelet. Sózzuk, majd forró vízzel felöntjük.

4. Letakarjuk, 60 percen át főzzük. Leszűrjük finom szűrőn, s kivesszük a főtt zöldségeket.