Spárgás rizottó Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: 70 perc Munkaidő: 50 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Eszközök: borsdaráló, kés, keverőtál, konyhai robotgép, reszelő, turmixgép, tűzhely, vastagfalú lábas
Eljárások: darabolás, szeletelés, forralás, főzés, hámozás, kikeverés, párolás, pirítás, reszelés, gyalulás, turmixolás
Adag: 6 főre
vagy
Elkészítés:
1. A spárgarügyeket levágjuk és félrerakjuk. A szárakat nagyobb darabokra vágjuk és 2 evőkanál vajon 2-3 percig pároljuk.
2. Hozzáöntünk negyedliternyi zöldséglevest, felforraljuk, a zöldséget puhára főzzük. Robotgéppel pépesítjük. Félrerakjuk.
3. A maradék vajon 5 perc alatt megpirítjuk a hagymát. Beletesszük a rizst, 2 percig pirítjuk. Hozzáöntjük a bort. Ha a leve elpárolgott, bögrénként ráöntjük a zöldséglevest, figyelve arra, hogy a rizs felszívja a levet.
4. Úgy 10 perc múlva hozzáadjuk a spárgapürét és a spárgarügyeket. A maradék zöldséglevessel 15-18 perc alatt puhára főzzük, a tejszínnel és a parmezánnal gazdagítjuk. Forrón tálaljuk.
Zöldségleves
1. Az olajat felhevítjük egy edényben.
2. Hozzáadjuk a hagymát, a sárgarépát, a póréhagymát, a zellert, a paradicsomot és a petrezselymet. Letakarjuk. Alacsony hőfokon 5 percig pároljuk.
3. Beletesszük a borsot, a szegfűszeget és a babérlevelet. Sózzuk, majd forró vízzel felöntjük.
4. Letakarjuk, 60 percen át főzzük. Leszűrjük finom szűrőn, s kivesszük a főtt zöldségeket.