Currys rizottó Posted in: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 55 perc  Munkaidő: 30 perc  könnyen elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: borsdaráló, kés, keverőtál, tűzhely, vastagfalú lábas
Eljárások: darabolás, szeletelés, főzés, hámozás, párolás

Adag: 4 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
1 evőkanál currypor
35 dkg rizs

vagy

35 dkg rizottórizs
7 és fél dl zöldségleves
6 evőkanál száraz fehérbor
2 db hámozott, finomra vágott paradicsom
1 kisebb fej finomra vágott hagyma
1 szál finomra vágott zellerszár
2 evőkanál finomra vágott petrezselyemzöld
3 evőkanál extraszűz olívaolaj
ízlés szerint frissen őrölt fekete bors
ízlés szerint só

Elkészítés:

1. A hagymát és a zellert az olajon 5 perc alatt megpároljuk. Belekeverjük a rizst.

2. Állandóan kevergetve 2 percig főzzük. Ráöntjük a bort, a levét elpárologtatjuk.

3. Bögrénként ráöntjük a zöldséglevest, s így 15-18 perc alatt összefőzzük a hozzávalókat.

4. Amikor a rizs félig megfőtt, hozzáadjuk a curryport, a paradicsomot és a petrezselymet. Sózzuk, borsozzuk. Azonnal tálaljuk.

A rizottó akkor jó, ha nedvesek benne a rizsszemek, és kissé kásaszerű. A levest lassan, kis adagokban adjuk hozzá, mindig csak akkor, ha az előző adagot már magába szívta a rizs.
Igazi rizottót nem lehet a rizsköreteknél megszokott, hosszú szemű fajtákból főzni, csak a rövid és kerek szemű rizottórizs jó hozzá, amelyet folytonos kevergetés mellett főznek, hogy még jobban kiadja a keményítőtartalmát. Ennek köszönhető a valódi rizottó krémes állaga.

Zöldségleves

1 szál sárgarépa
1 kisebb paradicsom
1 szál póréhagyma
6 szál petrezselyemzöld
2 db zellerszár
0.5 teáskanál só
20 dl forró víz
1 fej hagyma
5 szem fekete bors
1 db babérlevél
1 szem szegfűszeg
2 evőkanál extraszűz olívaolaj

1. Az olajat felhevítjük egy edényben.

2. Hozzáadjuk a hagymát, a sárgarépát, a póréhagymát, a zellert, a paradicsomot és a petrezselymet. Letakarjuk. Alacsony hőfokon 5 percig pároljuk.

3. Beletesszük a borsot, a szegfűszeget és a babérlevelet. Sózzuk, majd forró vízzel felöntjük.

4. Letakarjuk, 60 percen át főzzük. Leszűrjük finom szűrőn, s kivesszük a főtt zöldségeket.