RÁJALEVESBEN FŐTT TÉSZTA ÉS BROKKOLI Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: több mint 2 óra  Munkaidő: 60 perc  tapasztalatot kíván  drága
Eszközök: fazék, filéző kés, keverőtál, séfkés, serpenyő, szita, szűrő, szűrőlapát, tűzhely
Eljárások: darabolás, szeletelés, filézés, forralás, főzés, hámozás, passzírozás, áttörés, sütés, szűrés

Adag: 4 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
20 dkg spagetti
100 dkg konyhakész rája
30 dkg brokkolirózsa
15 dl víz
2 gerezd fokhagyma
1 kis fej vöröshagyma
1 csokor petrezselyemzöld
1 db sózott szardella
 dl olívaolaj
¾ dl száraz fehérbor
1 kis darab peperoni
20 dkg paradicsom
ízlés szerint só

Elkészítés:

1. A rája méretének megfelelő fazékban másfél liter vizet egy gerezd tisztított fokhagymával és a hagymával, a durvára vágott petrezselyem felével, kevés sóval kb. 10 percig forralunk. A ráját megmossuk, a lébe tesszük, 20 percig főzzük – majd a halat felszeleteljük, szálkátlanítjuk, filéket feldaraboljuk, félretesszük.

2. A maradék halaprólékot visszatesszük a főzőlébe, még további 20 percig forraljuk, majd szitán átpasszírozzuk, a hallevet felfogjuk egy fazékban. A szardellából kimossuk sót. A halat szálkátlanítjuk, majd mélyebb serpenyőben, a felforrósított olívaolajban a maradék fokhagymával és petrezselyemmel együtt átsütjük.

3. Hozzáadjuk a bort, az erős paprikát, a peperoncinót, a paradicsom húsát, kevés sót, és kis lángon 20 percig hagyjuk forrni. A brokkolit is beletesszük, és kevés hallevet öntünk rá. Öt percig állni hagyjuk,

4. A spagettit darabokra törjük, és a hallevesben éppen csak puhára (al dente) főzzük, leszűrjük. A félretett haldarabokkal együtt a serpenyőbe átrakjuk, óvatosan megkeverjük, és nagyon forrón tálaljuk.