ÉDES RIZSTORTA Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 90 perc  Munkaidő: 20 perc  könnyen elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: kávéfőző, kés, keverőtál, konyhai mérleg, konyhai robotgép, lábas, reszelő, serpenyő, sütő, szűrő, tortaforma, tűzhely
Eljárások: darabolás, szeletelés, főzés, kevert tészta kikeverése, kimagozás, reszelés, gyalulás, sütés, szűrés

Adag: 4 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
50 dkg rizs
10 dl tej
15 dkg szárított füge
30 dkg zsemlemorzsa
20 dkg mazsola
3 pohár rum
6 csésze presszókávé
100 dkg körte

vagy

100 dkg alma
30 dkg méz

vagy

30 dkg kristálycukor
3 db tojás
1 db reszelt héja citrom
1 db reszelt héja narancs
15 dkg kukoricaliszt
8 dkg kakaópor
2 evőkanál extraszűz olívaolaj
ízlés szerint porcukor

Elkészítés:

1. A rizst enyhén sós vízben, vagy tejben éppen csak puhára (al dente) főzzük.

2. A megmosott friss gyümölcsöt és a fügét apróra összevágjuk, majd az összes többi hozzávalóval, a porcukor kivételével, nagy serpenyőbe tesszük, és állandó keverés mellett néhány percig főzzük. Ezután hozzákeverjük a főtt rizst. Ha túl száraz lenne, kevés tejjel felöntjük.

3. A masszát nagy, kizsírozott tortaformába töltjük, és 150 °C-ra előmelegített sütőben, kb. 60 percig sütjük. Tálalás előtt megszórjuk porcukorral.