PALACSINTA FIRENZEI MÓDRA Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 120 perc  Munkaidő: 60 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: habverő, húsdaráló, kés, keverőtál, konyhai mérleg, konyhai robotgép, konyharuha, palacsintasütő, reszelő, serpenyő, sütő, tűzálló edény, tűzhely, vastagfalú lábas
Eljárások: csőben sütés, darálás, felengedés, főzés, göngyölés, kevert tészta kikeverése, kikeverés, párolás, pihentetés, rántás, reszelés, gyalulás, sütés, töltés

Adag: 4 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
A besamelmártáshoz:
5 dl tej
2 és fél dl paradicsommártás
5 dkg vaj
5 dkg búzaliszt
ízlés szerint só
ízlés szerint őrölt bors
ízlés szerint reszelt szerecsendió
igény szerint vaj
A tésztához:
2 db tojás
1 és ¼ dl tej
2 dkg vaj
6 dkg búzaliszt
A töltelékhez:
30 dkg paraj
20 dkg ricotta
2 db tojás
5 dkg reszelt parmezán sajt
ízlés szerint reszelt szerecsendió
ízlés szerint őrölt bors
ízlés szerint só

Elkészítés:

1. A töltelékhez megmossuk a parajt, és víz nélkül megpároljuk. A levét kinyomjuk, a leveleket ricottával, vagyis a friss sajttal együtt ledaráljuk. A parmezán sajttal és a tojással jól összekeverjük, sóval, borssal, kevés szerecsendióval fűszerezzük.

2. A tésztához a lisztet a tojással, csipetnyi sóval az olvasztott vajjal és a tejjel összekeverjük, legalább 30 percig pihentetjük.

3. A tésztából, kevés vajjal kikent serpenyőben vékony palacsintákat sütünk. Megkenjük a paraj-ricotta töltelékkel, feltekerjük, és kb. négy cm hosszú darabokra vágjuk, vajjal kikent hőálló tálba tesszük.

4. A mártáshoz a felolvasztott vajat a liszttel egy percig hevítjük. Beleöntjük a tejet, állandóan keverve sűrűre beforraljuk. Sóval, borssal, csipetnyi szerecsendióval ízesítjük. Ráöntjük a palacsintára, és 150 °C-ra előmelegített sütőben 15 percig sütjük. Kevés forró paradicsommártással tálaljuk.

PARADICSOMMÁRTÁS

6 db érett paradicsom
4 evőkanál extraszűz olívaolaj
2 szál zsályalevél
1 evőkanál balzsamecet
ízlés szerint vaj
ízlés szerint reszelt parmezán sajt
ízlés szerint só

1. A paradicsomot forró vízbe mártjuk, majd a héját lehúzzuk. A húsát villával szétnyomjuk, jól lecsepegtetjük.

2. Azután olívaolajjal és a zsályalevelekkel együtt serpenyőbe tesszük, 10-15 percig lassan forraljuk.

3. Az edényt levesszük a tűzről, kidobjuk a zsályát, belekeverjük a balzsamecetet, sóval ízesítjük.

Ezt az egyszerű mártást egy darabka vajjal és reszelt parmezán sajttal tésztaételekhez kínáljuk.