Pityókás piskóta Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 50 perc  Munkaidő: 30 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: habverő, kenőecset, kés, keverőtál, konyhai mérleg, konyhai robotgép, konyharuha, lábas, reszelő, sütő, sütőpapír, szita, tepsi, tűzhely
Eljárások: forralás, gőzölés, habverés, hűtés, kevert tészta kikeverése, kikeverés, reszelés, gyalulás, sütés, szitálás

Adag: 4 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
A megszóráshoz:
igény szerint fahéj
A piskótához:
4 db szétválasztott tojás
10 dkg kristálycukor
10 dkg liszt
A sziruphoz:
1 dl sherry
 dl brandy
12 dkg kristálycukor
1 db reszelt héja narancs
2 evőkanál méz
1 késhegynyi fahéj

Elkészítés:

1. A cukrot a mézzel, a fahéjjal és a narancshéjjal folyamatosan keverve felforraljuk. Ezután levesszük a tűzről, belekeverjük a brandyt és a sherryt, és hagyjuk kihűlni.

2. A lisztet átszitáljuk. A tojássárgáját a cukorral gőz fölött sűrű krémmé verjük. A tojásfehérjét nagyon kemény habbá verjük, és a tojáskrémhez adjuk. A lisztet ráöntjük, és az egészet habverővel óvatosan összeforgatjuk.

3. A tésztát sütőpapírral kibélelt tepsire kenjük, és előmelegített sütőben, 220 °C-n kb. 10 perc alatt aranyszínűre sütjük.

4. A kész piskótát nedves konyharuhára borítjuk, lehúzzuk róla a sütőpapírt, és megkenjük a sziruppal. Fahéjjal megszórjuk, kb. 5 cm-es négyzetekre vágjuk, és tálaljuk.