ALMATORTA Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 100 perc  Munkaidő: 40 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: citromnyomó, gyúródeszka, hűtőszekrény, kés, keverőtál, konyhai mérleg, nyújtófa, sütő, sütőforma
Eljárások: darabolás, szeletelés, gyúrás, hámozás, hűtés, kimagozás, nyújtás, pihentetés, préselés, sütés, sütőforma bélelése

Adag: 4 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
20 dkg vaj
75 dkg alma
30 dkg liszt
10 dkg kristálycukor
1 db tojás
1 csipet só
1 db leve citrom
1 teáskanál fahéj
A bevonáshoz:
ízlés szerint sárgabaracklekvár
A formához:
igény szerint zsiradék

Elkészítés:

1. A lisztből, a cukorból, a vajból, a tojásból és a sóból omlós tésztát gyúrunk. Letakarva 30 percig a hűtőszekrényben pihentetjük.

2. Ezután a tésztát kinyújtjuk. Egy kikent kapcsos formát kibélelünk vele, a szélén magasra húzzuk a tésztát. Az alját villával több helyen beszurkáljuk.

3. Az almát meghámozzuk, kimagozzuk és karikára vágjuk. Elosztjuk a tésztán, és citromlével meglocsoljuk. Előmelegített sütőben, 200 °C-on kb. 30 percig sütjük.

4. A kész süteményt hagyjuk kissé kihűlni, fahéjjal megszórjuk, és sárgabaracklekvárral bevonjuk. A formában hagyjuk kihűlni.