ALMATORTA Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: 100 perc Munkaidő: 40 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Eszközök: citromnyomó, gyúródeszka, hűtőszekrény, kés, keverőtál, konyhai mérleg, nyújtófa, sütő, sütőforma
Eljárások: darabolás, szeletelés, gyúrás, hámozás, hűtés, kimagozás, nyújtás, pihentetés, préselés, sütés, sütőforma bélelése
Adag: 4 főre
Elkészítés:
1. A lisztből, a cukorból, a vajból, a tojásból és a sóból omlós tésztát gyúrunk. Letakarva 30 percig a hűtőszekrényben pihentetjük.
2. Ezután a tésztát kinyújtjuk. Egy kikent kapcsos formát kibélelünk vele, a szélén magasra húzzuk a tésztát. Az alját villával több helyen beszurkáljuk.
3. Az almát meghámozzuk, kimagozzuk és karikára vágjuk. Elosztjuk a tésztán, és citromlével meglocsoljuk. Előmelegített sütőben, 200 °C-on kb. 30 percig sütjük.
4. A kész süteményt hagyjuk kissé kihűlni, fahéjjal megszórjuk, és sárgabaracklekvárral bevonjuk. A formában hagyjuk kihűlni.