RIZS SANTANDERI MÓDRA ARROZ SANTANDERINA Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 40 perc  Munkaidő: 20 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  drága
Eszközök: citromnyomó, keverőtál, papírtörlő, serpenyő, sütő, szűrőlapát, tűzálló edény, tűzhely
Eljárások: elősütés, forralás, főzés, párolás, pihentetés, préselés

Adag: 4 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
4 szelet 25 dkg-os lazac
20 dkg rizottórizs

vagy

20 dkg gömbölyű szemű rizs
2 és fél dl tej
2 és fél dl halalaplé
2 evőkanál vaj
ízlés szerint bors
ízlés szerint só

Elkészítés:

1. A lazacszeleteket megmossuk, szárazra itatjuk, majd sóval és borssal bedörzsöljük. Citrom­lével meglocsoljuk, és legalább 10 percig állni hagyjuk őket.

2. Közben a tejet és a halalaplét tűzálló tálban felforraljuk.

3. A rizst beletesszük, és 10 percig gyenge tűzön főzzük.

4. A lazacszeleteket serpenyőben a vajon mindkét oldalukon elősütjük, majd kivesszük, és a rizsre tesszük. A vajat ráöntjük.

5. Előmelegített sütőben, 175 °C-on még 10 percig pároljuk, és a formában tálaljuk.

HALALAPLÉ

200 dkg apróra vágott halcsont
1 fej apróra vágott vöröshagyma
1 szál apróra vágott szárzeller
25 dl víz
1 db leve citrom
2 db babérlevél
12 szem bors

1. Az apróra vágott halmaradékot 10 percre hideg vízbe áztatjuk.

A vízzel, borssal, babérlevéllel, szárzellerrel, vöröshagymával, s a citrom levével fazékba tesszük (1. kép).

2. Felforraljuk, majd kis lángon 20 percig főzzük. Főzés közben a felszínén képződő habot nagy szűrőkanállal lemerjük (2. kép).

3. A levet finom lyukú szűrőn át adagonként tálba öntjük (3. kép). A szilárd hozzávalókat merőkanállal óvatosan kinyomkodjuk, és a levet hűtőszekrénybe tesszük. 1.5 liter lesz belőle.