Migas pásztor módra Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: több mint 2 óra  Munkaidő: 20 perc  könnyen elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: kés, keverőtál, serpenyő, tűzhely
Eljárások: áztatás, darabolás, szeletelés, hámozás, kikeverés, pirítás, sütés

Adag: 4 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
50 dkg száraz fehérkenyér
15 dkg kockára vágott füstölt szalonna
4 gerezd szeletelt fokhagyma
1 dl olívaolaj

vagy

10 dkg sertészsír
ízlés szerint só

Elkészítés:

1. A kenyeret előző nap kockákra vágjuk, tálba tesszük, és enyhén sós vízzel meglocsoljuk, de ne áztassuk el túlságosan.

2. Jól összekeverjük, és egy éjszakán át állni hagyjuk.

3. A zsírt vasserpenyőben felforrósítjuk, és megpirítjuk benne a szalonnát.

4. A fokhagymát hozzáadjuk, és világossárgára pirítjuk.

5. A kenyérdarabokat is beletesszük, és fakanállal forgatva aranyszínűre sütjük.

Aragóniában általában chorizo kolbásszal és szőlővel tálalják.

A pásztorok migasát gyakran tálalják fehér szőlővel, paprikás kol­básszal és/vagy tükörtojással.
A migas szó szerint egyszerűen kenyérmorzsát jelent.