FÜRJ FÜGÉVEL Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 40 perc  Munkaidő: 20 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  drága
Eszközök: kötözőzsineg, papírtörlő, reszelő, séfkés, sütő, tűzálló edény
Eljárások: darabolás, szeletelés, hámozás, kötözés, párolás, pirítás, reszelés, gyalulás

Adag: 4 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
4 db konyhakész fürj
6 db friss, hámozott füge
1 evőkanál vaj
1 csokor zöldfűszer
1 db babérlevél
1 kisebb fej finomra aprított vöröshagyma
1 evőkanál liszt
2 dl fehérbor
1 evőkanál reszelt étcsokoládé
ízlés szerint bors
ízlés szerint só

Elkészítés:

1. A fürjeket megmossuk, szárazra töröljük, sóval és borssal bedörzsöljük, és konyhai cérnával formára kötözzük.

2. Egy tűzálló tálat kivajazunk és beletesszük a fürjeket. A fűszercsokrot (pl.: kakukkfű, rozmaring, oregánó), a babérlevelet és a vöröshagymát hozzáadjuk, a fürjeket liszttel megszórjuk.

3. Előmelegített sütőben, 240 °C-on kb. 10 percig pároljuk, amíg a liszt megpirul. A fürjeket megfordítjuk, a fügét hozzáadjuk, fehérborral leöntjük és belekeverjük a csokoládét, 170 °C-on a fürjeket még 10 percig pároljuk. A formában tálaljuk.