„PISZKOS RIZS” Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 90 perc  Munkaidő: 45 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  drága
Eszközök: keverőtál, mozsár, séfkés, szűrőlapát, tűzálló edény, tűzhely, vastagfalú lábas
Eljárások: darabolás, szeletelés, elősütés, felengedés, forralás, főzés, hámozás, kikeverés, párolás, sütés, törés

Adag: 4 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
½ db nyúl
1 db konyhakész galamb
30 dkg darabolt sertésborda
20 dkg tisztított, darabolt erdei gomba
4 nagyobb hámozott, kockára vágott paradicsom
10 dkg zsenge disznóbab
20 dkg rizs
2 szál szeletelt véres hurka
15 dl víz
1 és ¼ dl olívaolaj
1 fej finomra aprított vöröshagyma
2 gerezd apróra vágott fokhagyma
1 evőkanál apróra vágott petrezselyemzöld
ízlés szerint bors
ízlés szerint só

Elkészítés:

1. A nyulat a májával együtt feldaraboljuk, a galambot elnegyedeljük. Az olívaolaj kétharmadát lábosban felforraljuk, és a nyulat, a galambot, valamint a sertésbordát aranyszínűre sütjük benne. Megsózzuk és megborsozzuk, majd kivesszük az olajból és félretesszük.

2. A gombát szintén megsütjük az olajban, és félretesszük.

3. A hagymát és a fokhagymát a pecsenyelében üvegesre pároljuk, a paradicsomot hozzáadjuk, és addig főzzük, amíg a leve kissé elpárolog.

4. Ekkor visszatesszük a húst, a vízzel felöntjük és az egészet fedő alatt 20 percig gyenge tűzön főzzük.

5. A disznóbabot és a rizst is beletesszük és mg 20 percig pároljuk. A rizs ne száradjon ki, szükség esetén öntsünk még hozzá egy kis vizet.

6. A főzési idő felénél adjuk hozzá a gombát és a hurkát. Közben a májat a maradék olajban megsütjük. A májat, az olajat és a petrezselymet mozsárban összetörjük és a főzési idő vége előtt 5 perccel az ételhez keverjük. Tálalás előtt sóval és borssal ízesítjük.