Ricottás lepény mazsolával Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 115 perc  Munkaidő: 40 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: borsdaráló, fazék, gyúródeszka, habverő, hűtőszekrény, kés, keverőtál, konyhai mérleg, konyhai robotgép, műanyagfólia, nyújtófa, reszelő, sütő, szita, szűrő, tepsi, tűzhely
Eljárások: áztatás, darabolás, szeletelés, előfőzés, formázás, gyúrás, habverés, hámozás, hűtés, kikeverés, nyújtás, pihentetés, reszelés, gyalulás, sütés, sütőforma bélelése, szitálás, szűrés

Adag: 1 sütőforma (4-6 főre)

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
A tésztához:
25 dkg fehér liszt
6 evőkanál ricotta
1 db tojás
3 evőkanál fehérbor
1 csipet só
6 evőkanál lágy vaj
A töltelékhez:
4 db tojás
6 dkg mazsola
100 dkg mogyoróhagyma
1 csipet szerecsendió
8 dkg reszelt parmezán sajt
8 evőkanál tejszín
4 és fél dkg fenyőmag
ízlés szerint só
ízlés szerint frissen őrölt fekete bors

Elkészítés:

1. A lisztet és a sót tálba szitáljuk, hozzáadjuk a ricottát, a vajat, a tojást és a fehérbort. Összegyúrjuk.

2. A tésztából cipót formálunk, és nejlonzacskóban vagy folpackban 30 percre a hűtőbe rakjuk.

3. Előmelegítjük a sütőt 180 fokra (gáztűzhelynél 4-es fokozat). Kivajazunk és kilisztezünk egy 23 centiméteres kerek sütőformát.

4. A mogyoróhagymát forró vízben 4 percig előfőzzük. Lecsöpögtetjük és vékonyra szeleteljük. Összekeverjük a beáztatott mazsolával és a fenyőmaggal. Kissé lisztezett deszkán a tésztát kinyújtjuk.

5. A tésztával kibéleljük a tepsit, majd villával megszurkáljuk. Rárakjuk a mogyoróhagymás keveréket.

6. A tejszínt és a tojásokat habosra keverjük, beleszórjuk a parmezánt és a szerecsendiót. A forma széléről a keverékre hajtogatjuk a lelógó tésztát. Úgy 30-35 perc alatt aranybarnára sütjük. Forrón vagy melegen kínáljuk.