Ricottás lepény mazsolával Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: 115 perc Munkaidő: 40 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Eszközök: borsdaráló, fazék, gyúródeszka, habverő, hűtőszekrény, kés, keverőtál, konyhai mérleg, konyhai robotgép, műanyagfólia, nyújtófa, reszelő, sütő, szita, szűrő, tepsi, tűzhely
Eljárások: áztatás, darabolás, szeletelés, előfőzés, formázás, gyúrás, habverés, hámozás, hűtés, kikeverés, nyújtás, pihentetés, reszelés, gyalulás, sütés, sütőforma bélelése, szitálás, szűrés
Adag: 1 sütőforma (4-6 főre)
Elkészítés:
1. A lisztet és a sót tálba szitáljuk, hozzáadjuk a ricottát, a vajat, a tojást és a fehérbort. Összegyúrjuk.
2. A tésztából cipót formálunk, és nejlonzacskóban vagy folpackban 30 percre a hűtőbe rakjuk.
3. Előmelegítjük a sütőt 180 fokra (gáztűzhelynél 4-es fokozat). Kivajazunk és kilisztezünk egy 23 centiméteres kerek sütőformát.
4. A mogyoróhagymát forró vízben 4 percig előfőzzük. Lecsöpögtetjük és vékonyra szeleteljük. Összekeverjük a beáztatott mazsolával és a fenyőmaggal. Kissé lisztezett deszkán a tésztát kinyújtjuk.
5. A tésztával kibéleljük a tepsit, majd villával megszurkáljuk. Rárakjuk a mogyoróhagymás keveréket.
6. A tejszínt és a tojásokat habosra keverjük, beleszórjuk a parmezánt és a szerecsendiót. A forma széléről a keverékre hajtogatjuk a lelógó tésztát. Úgy 30-35 perc alatt aranybarnára sütjük. Forrón vagy melegen kínáljuk.