Nápolyi pizzafalatkák Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 60 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Eszközök: gyúródeszka, keverőtál, konyharuha, nyújtófa, papírtörlő, reszelő, serpenyő, szűrőlapát, tűzhely
Eljárások: darabolás, szeletelés, formázás, gyúrás, kelesztés, nyújtás, reszelés, gyalulás, sütés
Adag: 6-8 főre
Elkészítés:
1. Elkészítjük a pizzatésztát, félrerakjuk kelni.
2. Ha megkelt, újra átgyúrjuk és 12 cipóra osztjuk. Letakarjuk kendővel, még 15 percig kelesztjük.
3. Kissé lisztezett gyúródeszkán 5 milliméter vastag lepényekre nyújtjuk (a lepények széle kicsit magasabb legyen, mint a közepe).
4. Az olajat felforrósítjuk. A lepényeket kisütjük, sütés közben a közepükre kevés olajat kanalazunk, hogy magasabb legyen a tészta. Papírtörlőn lecsepegtetjük.
5. Ha kész, a lepények közepét bevágjuk, ide töltjük a paradicsomszószt. A tésztát végül megszórjuk reszelt sajttal, oregánóval, bazsalikommal, és forrón tálaljuk.
Paradicsomszósz
1. A fokhagymát 4 evőkanál olajon megpirítjuk.
2. Hozzáadjuk az oregánót, a majoránnát, a bazsalikomot, a paradicsomot. Belekeverjük a napon szárított paradicsomot. Sózzuk, borsozzuk.
3. Lefedjük, majd 45 percig alacsony hőfokon, néha kevergetve megfőzzük.
Ezt a paradicsomszószt főtt tésztákhoz, rizshez, burgonyához, puliszkához, tönkölybúzamaghoz, árpagyöngyhöz is felhasználhatjuk.
Pizzatészta
1. Az élesztőt a cukorral és a meleg víz felével felfuttatjuk. Ha friss élesztőt használunk, a felfuttatás előtt összemorzsoljuk. A lisztet tálba szitáljuk, sózzuk.
2. A közepébe öntjük a felfuttatott élesztőt és a maradék vizet, majd hozzáadjuk az adott recept szerinti adalékokat. (Ez lehet olívaolaj, oregánó, fekete bors stb.)
3. Fakanállal összekeverjük, és robotgéppel vagy kézzel alaposan összegyúrjuk.
4. A tésztát olajjal kikent tálba rakjuk, letakarjuk, 45 percre félrerakjuk – lehetőleg meleg helyre. (Az olajtól nem szárad ki a tészta.)
5. Ha megkelt, kerek formára vagy a sütőtál méretére kinyújtjuk.
6. Az adott recept szerinti feltéttel megsütjük. Forrón tálaljuk.
(Ha calzonét készítünk, a kerek pizzatészta közepére halmozzuk a tölteléket, félbehajtjuk, a tésztaszéleket összenyomjuk.)