Nápolyi pizzafalatkák Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: több mint 2 óra  Munkaidő: 60 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: gyúródeszka, keverőtál, konyharuha, nyújtófa, papírtörlő, reszelő, serpenyő, szűrőlapát, tűzhely
Eljárások: darabolás, szeletelés, formázás, gyúrás, kelesztés, nyújtás, reszelés, gyalulás, sütés

Adag: 6-8 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
1 adag pizzatészta
40 dkg paradicsomszósz
12 és fél dkg parmezán sajt
2 evőkanál finomra aprított bazsalikom
1 teáskanál szárított oregánó
250 ml olívaolaj

Elkészítés:

1. Elkészítjük a pizzatésztát, félrerakjuk kelni.

2. Ha megkelt, újra átgyúrjuk és 12 cipóra osztjuk. Letakarjuk kendővel, még 15 percig kelesztjük.

3. Kissé lisztezett gyúródeszkán 5 milliméter vastag lepényekre nyújtjuk (a lepények széle kicsit magasabb legyen, mint a közepe).

4. Az olajat felforrósítjuk. A lepényeket kisütjük, sütés közben a közepükre kevés olajat kanalazunk, hogy magasabb legyen a tészta. Papírtörlőn lecsepegtetjük.

5. Ha kész, a lepények közepét bevágjuk, ide töltjük a paradicsomszószt. A tésztát végül megszórjuk reszelt sajttal, oregánóval, bazsalikommal, és forrón tálaljuk.

Paradicsomszósz

100 dkg hámozott, darabolt paradicsom
6 dkg apróra vágott szárított paradicsom
6 evőkanál extraszűz olívaolaj
4-5 gerezd zúzott fokhagyma
2 evőkanál friss, apróra vágott oregánó
1 evőkanál bazsalikom
1 evőkanál friss majoránna
ízlés szerint frissen őrölt fekete bors
ízlés szerint só

1. A fokhagymát 4 evőkanál olajon megpirítjuk.

2. Hozzáadjuk az oregánót, a majoránnát, a bazsalikomot, a paradicsomot. Belekeverjük a napon szárított paradicsomot. Sózzuk, borsozzuk.

3. Lefedjük, majd 45 percig alacsony hőfokon, néha kevergetve megfőzzük.

Ezt a paradicsomszószt főtt tésztákhoz, rizshez, burgonyához, puliszkához, tönkölybúzamaghoz, árpagyöngyhöz is felhasználhatjuk.

Pizzatészta

45 dkg liszt
7 gramm élesztőpor vagy
2.5 dkg élesztő
1.5 dl meleg víz
1 teáskanál kristálycukor
0.5 teáskanál só

1. Az élesztőt a cukorral és a meleg víz felével felfuttatjuk. Ha friss élesztőt használunk, a felfuttatás előtt összemorzsoljuk. A lisztet tálba szitáljuk, sózzuk.

2. A közepébe öntjük a felfuttatott élesztőt és a maradék vizet, majd hozzáadjuk az adott recept szerinti adalékokat. (Ez lehet olívaolaj, oregánó, fekete bors stb.)

3. Fakanállal összekeverjük, és robotgéppel vagy kézzel alaposan összegyúrjuk.

4. A tésztát olajjal kikent tálba rakjuk, letakarjuk, 45 percre félrerakjuk – lehetőleg meleg helyre. (Az olajtól nem szárad ki a tészta.)

5. Ha megkelt, kerek formára vagy a sütőtál méretére kinyújtjuk.

6. Az adott recept szerinti feltéttel megsütjük. Forrón tálaljuk.

(Ha calzonét készítünk, a kerek pizzatészta közepére halmozzuk a tölteléket, félbehajtjuk, a tésztaszéleket összenyomjuk.)