Ricottás, cukkinis minipizza Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 30 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Eszközök: borsdaráló, gyúródeszka, kenőkés, keverőtál, konyhai robotgép, konyharuha, nyújtófa, sütemény kiszúró formák, sütő, tepsi
Eljárások: darabolás, szeletelés, formákkal való kiszúrás, hámozás, hűtés, kelesztés, kikeverés, nyújtás, pihentetés, pirítás, sütés
Adag: 6 főre
Elkészítés:
1. Elkészítjük a pizzatésztát, félrerakjuk kelni.
2. A cukkinit és a virágait hajszálvékonyra vágjuk. Magas hőfokon, olajban 5 percig pirítjuk a cukkinit, a cukkinivirágokat és az újhagymát. Sózzuk, borsozzuk, hagyjuk kihűlni.
3. A ricottát, a tojásokat és a kakukkfüvet összekeverjük. Előmelegítjük 200 fokra a sütőt (gáztűzhelynél 6-os fokozat).
4. Kissé lisztezett gyúródeszkán kinyújtjuk a tésztát. Vizespohár vagy 10 centi átmérőjű kerek kiszúró segítségével 6 lepényt készítünk, melyeket még 15 percig pihentetünk.
5. A párolt cukkinit és a ricottás krémet összekeverjük. A kerek lepényekre kenjük, 10 percig sütjük. A sütő hőfokát 180 fokra csökkentjük (gázsütőnél 4-es fokozat), és még 10 percig sütjük. Pisztáciával díszítjük. Melegen kínáljuk.
Pizzatészta
1. Az élesztőt a cukorral és a meleg víz felével felfuttatjuk. Ha friss élesztőt használunk, a felfuttatás előtt összemorzsoljuk. A lisztet tálba szitáljuk, sózzuk.
2. A közepébe öntjük a felfuttatott élesztőt és a maradék vizet, majd hozzáadjuk az adott recept szerinti adalékokat. (Ez lehet olívaolaj, oregánó, fekete bors stb.)
3. Fakanállal összekeverjük, és robotgéppel vagy kézzel alaposan összegyúrjuk.
4. A tésztát olajjal kikent tálba rakjuk, letakarjuk, 45 percre félrerakjuk – lehetőleg meleg helyre. (Az olajtól nem szárad ki a tészta.)
5. Ha megkelt, kerek formára vagy a sütőtál méretére kinyújtjuk.
6. Az adott recept szerinti feltéttel megsütjük. Forrón tálaljuk.
(Ha calzonét készítünk, a kerek pizzatészta közepére halmozzuk a tölteléket, félbehajtjuk, a tésztaszéleket összenyomjuk.)