Ricottás, cukkinis minipizza Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: több mint 2 óra  Munkaidő: 30 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: borsdaráló, gyúródeszka, kenőkés, keverőtál, konyhai robotgép, konyharuha, nyújtófa, sütemény kiszúró formák, sütő, tepsi
Eljárások: darabolás, szeletelés, formákkal való kiszúrás, hámozás, hűtés, kelesztés, kikeverés, nyújtás, pihentetés, pirítás, sütés

Adag: 6 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
1 adag pizzatészta
40 dkg zsenge cukkini
31 dkg ricotta
2 db tojás
5 dkg apróra vágott pisztácia
1 csomó finomra vágott újhagyma
1 evőkanál finomra vágott kakukkfű
2 evőkanál olívaolaj
ízlés szerint frissen őrölt fekete bors
ízlés szerint só

Elkészítés:

1. Elkészítjük a pizzatésztát, félrerakjuk kelni.

2. A cukkinit és a virágait hajszálvékonyra vágjuk. Magas hőfokon, olajban 5 percig pirítjuk a cukkinit, a cukkinivirágokat és az újhagymát. Sózzuk, borsozzuk, hagyjuk kihűlni.

3. A ricottát, a tojásokat és a kakukkfüvet összekeverjük. Előmelegítjük 200 fokra a sütőt (gáztűzhelynél 6-os fokozat).

4. Kissé lisztezett gyúródeszkán kinyújtjuk a tésztát. Vizespohár vagy 10 centi átmérőjű kerek kiszúró segítségével 6 lepényt készítünk, melyeket még 15 percig pihentetünk.

5. A párolt cukkinit és a ricottás krémet összekeverjük. A kerek lepényekre kenjük, 10 percig sütjük. A sütő hőfokát 180 fokra csökkentjük (gázsütőnél 4-es fokozat), és még 10 percig sütjük. Pisztáciával díszítjük. Melegen kínáljuk.

Pizzatészta

45 dkg liszt
7 gramm élesztőpor vagy
2.5 dkg élesztő
1.5 dl meleg víz
1 teáskanál kristálycukor
0.5 teáskanál só

1. Az élesztőt a cukorral és a meleg víz felével felfuttatjuk. Ha friss élesztőt használunk, a felfuttatás előtt összemorzsoljuk. A lisztet tálba szitáljuk, sózzuk.

2. A közepébe öntjük a felfuttatott élesztőt és a maradék vizet, majd hozzáadjuk az adott recept szerinti adalékokat. (Ez lehet olívaolaj, oregánó, fekete bors stb.)

3. Fakanállal összekeverjük, és robotgéppel vagy kézzel alaposan összegyúrjuk.

4. A tésztát olajjal kikent tálba rakjuk, letakarjuk, 45 percre félrerakjuk – lehetőleg meleg helyre. (Az olajtól nem szárad ki a tészta.)

5. Ha megkelt, kerek formára vagy a sütőtál méretére kinyújtjuk.

6. Az adott recept szerinti feltéttel megsütjük. Forrón tálaljuk.

(Ha calzonét készítünk, a kerek pizzatészta közepére halmozzuk a tölteléket, félbehajtjuk, a tésztaszéleket összenyomjuk.)