Kakukkfüves-mustáros malacsült Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: több mint 2 óra  Munkaidő: 60 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: alufólia, csontozókés, fokhagymaprés, grillrács, hűtőszekrény, keverőtál, papírtörlő, séfkés, tepsi, tűzálló edény
Eljárások: darabolás, szeletelés, göngyölés, grillezés, hámozás, kicsontozás, kikeverés, kötözés, pácolás, pihentetés, sütés, törés

Adag: 8 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
250 dkg bőrös, kicsontozott malackaraj
1 evőkanál csípős francia mustár
2 evőkanál friss, összevágott kakukkfű
A díszítéshez:
1 szál csíkokra vágott, zöld újhagyma
A pácléhez:
3 gerezd zúzott fokhagyma
1 dl olaj
1 dl szójaszósz
1 dl fehérbor

Elkészítés:

1. A mustárt a kakukkfűvel simára keverjük, és az összegöngyölt, kötözött húst bedörzsöljük vele. Lapos tűzálló tálba fektetjük.

2. A bort a szójaszósszal, az olajjal meg a fokhagymával összekeverjük, és a húsra öntve, lefedve 12 órára a hűtőbe tesszük; közben a húst a páclében meg-megfordítjuk.

3. A sütés előtt 60 perccel a tálat a hűtőből kivesszük, majd a húst kiemelve papírtörülközővel leitatjuk. A páclevet megőrizzük.

4. A húst tepsire fektetett rácsra vagy a rácsra terített alufóliára rakjuk. 15 percenként megforgatva körös-körül szép barnára sütjük. A rostot a parázs fölött a lehető legmagasabbra emeljük. Fedővel vagy alufóliával a húst letakarjuk.

5. A sütést – a húst forgatva, a páclével kenegetve – addig folytatjuk, amíg a hús meg nem puhult, és beleszúrva világos lé nem csorog ki belőle, ami 60-90 perc.

6. A megsült húst a vágódeszkán 10 percig alufóliával letakarva pihentetjük, majd a zsineget lebontva, a pecsenyét felszeleteljük. Hosszában vékony csíkokra vágott újhagyma zöldjével megszórva tálaljuk.