Sajtfánk chilimártással Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 65 perc  Munkaidő: 45 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: borsdaráló, fokhagymaprés, keverőtál, konyhai mérleg, konyhai robotgép, lábas, papírtörlő, reszelő, serpenyő, szita, tűzhely
Eljárások: darálás, forralás, főzés, habarás, hámozás, kikeverés, reszelés, gyalulás, sütés bő zsiradékban, szaggatás, szitálás, zúzás

Adag: 12 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
5 dkg reszelt edami sajt

vagy

5 dkg reszelt trappista sajt
2 és fél dl víz
6 dkg vaj
4 db tojás
14 dkg rétesliszt
1 kiskanál mustár
A chilimártáshoz:
2 evőkanál chiliszósz
3 kiskanál kukoricakeményítő
2 evőkanál kristálycukor
2 gerezd zúzott fokhagyma
2 és fél dl víz
ízlés szerint frissen őrölt bors
A sütéshez:
igény szerint olaj

Elkészítés:

1. A vizet a vajjal forrásig melegítjük. A tűzről lehúzva a lisztet beleszitáljuk, majd a tűzre visszatéve fakanállal addig verjük, amíg az edény falától el nem válik.

2. Utána langyosra hűtjük, majd a tojásokat egyenként beledolgozzuk. Addig verjük, amíg a massza sima, fényes nem lesz, majd a sajtot és a mustárt is beledagasztjuk.

3. Teflonserpenyőben bőven olajat forrósítunk, és a tésztából az olajba mártott evőkanállal gömböket szaggatunk bele. 3-4 perc alatt szép barnára sütjük, közben megfordítjuk. Papírtörülközőre szedve a felesleges olajat leitatjuk róla, és azon melegen chilimártással kínáljuk.

4. A mártáshoz a vizet a fokhagymával, a cukorral meg a kész chiliszósszal simára keverjük és felforraljuk.

5. A kukoricakeményítőt egy kevés lével simára keverjük, és a többi chilis masszával összedolgozzuk. Állandóan kavargatva kb. 3 percig főzzük, amíg a mártás kissé be nem sűrűsödik. Tálalás előtt borsot őrölünk bele.

Chiliszósz

2.5 dkg szárított chilipaprika
5 dkg szárított sárgabarack
1 kiskanál kukoricaliszt
2.5 dl fehér ecet
1 kiskanál só
1 kiskanál kristálycukor

A durvára darált szárított chilipaprikát és a földarabolt sárgabarackot a többi alapanyaggal összekeverjük egy serpenyőben, majd felforraljuk. Ezután lassú tűzön 5-6 percig főzzük, vagy addig, amíg a szósz besűrűsödik. Lehűtjük és tálaljuk.