Tengeri ragu Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: 45 perc Munkaidő: 25 perc kis gyakorlattal elkészíthető drága
Eszközök: fazék, kés, keverőtál, séfkés, tűzhely, zöldséghámozó
Eljárások: darabolás, szeletelés, feketekagyló tisztítása, felengedés, forralás, forralás nélküli főzés, főzés, hámozás, párolás, staubolás, sütés
Adag: 8-10 főre
Elkészítés:
1. A kis kockákra vágott szalonnát a vaj felén ropogósra sütjük, a pörcöt kivesszük és félretesszük. A maradék vajat az edénybe tesszük, a póréhagymát, a répát, a zellert meg a burgonyát beleforgatjuk. Kb. 5 percig kevergetve pároljuk, hogy a zöldféle puha, aranysárga legyen.
2. A liszttel meghintjük, 1 percig kevergetve sütjük, majd a hallével felöntjük. 5 percig kevergetve forraljuk, hogy a leves kissé besűrűsödjön, majd fedő nélkül még 5 percig a tűzön hagyjuk.
3. Az ujjnyi csíkokra vágott haldarabokat a levesbe rakva 5 percig főzzük, időnként megkeverjük. Ekkor az apró rákot, a tejszínt és a petrezselymet is hozzáadjuk, elkeverjük, és a szalonnapörcöt is beleszórjuk. Megborsozzuk, ha kell, utánasózzuk, és még 5 percig a tűzön hagyjuk, de forralni már nem szabad.