MACESZGOMBÓC-LEVES Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 60 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Eszközök: csontozókés, fazék, hűtőszekrény, kés, keverőtál, konyhai mérleg, konyhai robotgép, műanyagfólia, séfkés, serpenyő, szűrő, szűrőlapát, tűzhely, zöldséghámozó
Eljárások: darabolás, szeletelés, formázás, forralás, főzés, hámozás, hártyázás, hűtés, kicsontozás, kikeverés, lehabozás, pihentetés, sütés, szűrés
Adag: 6 főre
vagy
Elkészítés:
1. A csirkéről valamennyi zsíros részt lebontjuk (ezt kisütve a gombóchoz a libazsírt helyettesíthetjük vele). A csirkét 8-9 darabba vágjuk, a többi hozzávalóval lassan felforraljuk, majd takaréklángra téve, a tetején képződő habot szűrőlapáttal le-leszedve főzzük puhára, majd a levét leszűrjük. A csirkét kicsontozzuk.
2. A maceszgombóchoz a hagymát a zsírban aranysárgára sütjük. Majd kihűtjük, és a maceszliszttel (vagy a kész macesszal), a petrezselyemmel meg a tojásokkal simára keverjük. Megsózzuk, megborsozzuk, és nagyon kevés tejjel „kötjük”. Az edényt letakarva, 60 percig a hűtőszekrényben pihentetjük. Vizes kézzel 2 cm átmérőjű gombócokat formázunk belőle.
3. A gombócot az újra felforralt levesben kis lángon 15 percig főzzük. Tálalás előtt a csirkehúsdarabokat (és ha szeretjük, a zöldséget is) a levesbe visszatéve még 5 percig forraljuk.