MACESZGOMBÓC-LEVES Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: több mint 2 óra  Munkaidő: 60 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: csontozókés, fazék, hűtőszekrény, kés, keverőtál, konyhai mérleg, konyhai robotgép, műanyagfólia, séfkés, serpenyő, szűrő, szűrőlapát, tűzhely, zöldséghámozó
Eljárások: darabolás, szeletelés, formázás, forralás, főzés, hámozás, hártyázás, hűtés, kicsontozás, kikeverés, lehabozás, pihentetés, sütés, szűrés

Adag: 6 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
A leveshez:
1 db 150-200 dkg-os csirke
4 szál sárgarépa
2 szál fehérrépa
40 dl víz
3 fej szeletelt vöröshagyma
1 kisebb fej zeller
½ db karalábé
1 csokor petrezselyemzöld
1 db babérlevél
8 szem bors
1 db csirkehúsleves-kocka
1 kiskanál só
A maceszgombóchoz:
1 csokor petrezselyemzöld
25 dkg morzsolt macesz

vagy

25 dkg maceszliszt
2 evőkanál libazsír
1 fej vöröshagyma
2 db simára kevert tojás
1 kevés tej
ízlés szerint őrölt bors
ízlés szerint só

Elkészítés:

1. A csirkéről valamennyi zsíros részt lebontjuk (ezt kisütve a gombóchoz a libazsírt helyettesíthetjük vele). A csirkét 8-9 darabba vágjuk, a többi hozzávalóval lassan felforraljuk, majd takaréklángra téve, a tetején képződő habot szűrőlapáttal le-leszedve főzzük puhára, majd a levét leszűrjük. A csirkét kicsontozzuk.

2. A maceszgombóchoz a hagymát a zsírban aranysárgára sütjük. Majd kihűtjük, és a maceszliszttel (vagy a kész macesszal), a petrezselyemmel meg a tojásokkal simára keverjük. Megsózzuk, megborsozzuk, és nagyon kevés tejjel „kötjük”. Az edényt letakarva, 60 percig a hűtőszekrényben pihentetjük. Vizes kézzel 2 cm átmérőjű gombócokat formázunk belőle.

3. A gombócot az újra felforralt levesben kis lángon 15 percig főzzük. Tálalás előtt a csirkehúsdarabokat (és ha szeretjük, a zöldséget is) a levesbe visszatéve még 5 percig forraljuk.