SZECSUÁNI LEVES Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 65 perc  Munkaidő: 30 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: fazék, kés, keverőtál, szűrő, tűzhely
Eljárások: áztatás, darabolás, szeletelés, forralás, főzés, habarás, hámozás, kikeverés, szűrés

Adag: 6-8 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
4 db szárított kínai gomba
4 dkg üvegtészta
25 dkg főtt csirkehús
23 dkg konzerv, apróra vágott bambuszrügy
1 evőkanál enyhe ecet
2 szál összevágott újhagyma
2 kiskanál olaj
10 dl csirkealaplé
1 evőkanál gyömbérpor
1 evőkanál kukoricaliszt
1 dl víz
1 db simára kevert tojás
1 evőkanál paradicsomlé
1 evőkanál szójamártás
ízlés szerint őrölt bors
ízlés szerint só

Elkészítés:

1. A kínai gombát 30 percig forró vízben áztatjuk, majd leszűrjük, és apróra vágjuk. Közben az üvegtésztát 20 percig hideg vízben áztatjuk, utána leszűrjük, és rövid darabokra vágjuk (1. kép).

2. A csirkeleves-alapot felforrósítjuk, a gombát, a tésztát, a csirkehúst meg a bambuszrügyet hozzáadjuk, és a gyömbérporral ízesítjük (2. kép). Kis lángon megfőzzük.

3. A kukoricalisztet a vízzel simára keverjük, és a levest besűrítjük vele. A simára kevert tojást állandóan kavargatva a levesbe öntjük (3. kép).

4. Az edényt a tűzről lehúzzuk, a paradicsomlevet, a szójamártást, az ecetet, az olajat és az újhagymát belekeverjük (4. kép), megsózzuk, megborsozzuk. Ha szeretjük, tálaláskor csíkokra vágott újhagymával díszíthetjük.

A Kína egyik tartományáról elnevezett szecsuáni konyha erős fűszereiről híres.

CSIRKELEVES-ALAP

150 dkg csirkecsont
2 db darabolt sárgarépa
1 fej hámozott zeller
12 szem bors
2 nagyobb fej héjas, darabolt vöröshagyma
30 dl víz
1 csokor zöldfűszer

1. A sütőt közepes hőfokúra (180 °C-ra) bemelegítjük. A csirkecsontokat és a hagymát a tepsire terítjük. 50 percig vagy addig sütjük, amíg szép barna nem lesz. Utána egy nagy fazékba átrakjuk.

2. A vízzel felengedjük, és a zöldséget, a zöldfűszert meg a borsszemeket hozzáadjuk. Fedő nélkül kis lángon 180 percig főzzük, a tetején képződő habot időnként szűrőlapáttal leszedjük.

3. A levet gyorsan lehűtjük, majd a hűtőszekrénybe tesszük. A tetejéről a zsírt gondosan leszedjük. Utána a levet leszűrjük, a többi belevalót kidobjuk.