ANGOL GYÜMÖLCSTORTA Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: több mint 2 óra  Munkaidő: 60 perc  tapasztalatot kíván  drága
Eszközök: alufólia, gyúródeszka, habverő, hústű, kenőecset, kés, keverőtál, konyhai mérleg, konyhai robotgép, lábas, mikrohullámú készülék, nyújtófa, reszelő, sütő, sütőpapír, szita, tepsi, tűzhely
Eljárások: darabolás, szeletelés, formázás, gyúrás, habverés, hűtés, kevert tészta kikeverése, kikeverés, kimagozás, nyújtás, pihentetés, reszelés, gyalulás, sütés, szitálás, szögletes forma bélelése papírral

Adag: 1 tepsi

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
100 dkg aszalt gyümölcs
14 dkg apróra vágott szárított füge
20 dkg kimagozott, összevagdalt datolya
20 dkg cukrozott cseresznye
38 dkg vaj
3 dl baracklekvár
1 db reszelt héja citrom
1 ⅔ dl rum
1 db reszelt héja narancs
30 dkg barna cukor
6 db simára kevert tojás
38 dkg rétesliszt
1 kiskanál sütőpor
3 kiskanál mézeskalács fűszerkeverék
A cukormázhoz:
75 dkg marcipán
100 dkg porcukor
2 db simára kevert tojásfehérje
3 dl baracklekvár
20 dkg porcukor
1 evőkanál zselatinpor
 dl víz
1 evőkanál olaj

Elkészítés:

1. Egy 23 x 23 cm-es tepsit olvasztott vajjal vagy olajjal kikenünk, az alját és az oldalát sütőpapírral kibéleljük. Valamennyi gyümölcsöt egy nagy tálba töltjük, a rummal meglocsoljuk, s alaposan összekeverjük. A vajat a cukorral habosra keverjük, majd tovább verve a tojásokat apránként belecsorgatjuk, eldolgozzuk, majd a lekvárt is hozzáadjuk. A vajas keveréket a gyümölccsel jól elkeverjük.

2. Az átszitált lisztet a sütőporral és a fűszerekkel evőkanalanként a gyümölcsös masszába forgatjuk, hogy egyenletesen eloszoljon. Az előkészített tepsibe terítjük, hideg vízbe mártott kezünkkel a tetejét elegyengetjük. A tepsi alját finoman megütögetjük, hogy a tésztában maradt levegő eltávozzon. Utána a tepsit vastag, dupla csomagolópapír-lapra fektetjük, és a széleit felhajtva gemkapoccsal megtűzzük, hogy a papír szorosan körülvegye a tepsit (1. kép).

3. A bemelegített sütőben mérsékelt hőfokon 210 percig sütjük. A végén a közepébe tűt szúrunk, hogy megtudjuk nem tapad-e rá ragacsos massza, átsült-e. A tésztát a tepsiben hagyjuk kihűlni.

4. A cukormázhoz a porcukrot egy nagy edénybe szitáljuk, a közepébe mélyedést nyomunk. A zselatint egy kis lábaskában a vízzel simára keverjük, kevergetve a tűzön felolvasztjuk, majd a tűzről levéve az olajat is beleöntjük, és 1 percig hűlni hagyjuk. A cukor közepébe öntjük, és az egészet fakanállal óvatosan összedolgozzuk. Utána kézzel masszává gyúrjuk (2. kép), majd a cukorcipót porcukorral meghintett deszkára átemelve még tovább gyúrjuk, amíg teljesen rugalmas nem lesz. Folpackba csomagoljuk, és felhasználásig szobahőmérsékleten tartjuk. Ne tegyük a hűtőszekrénybe!

5. A tésztát a tepsiből nagy lapos tálra borítjuk, és a benne lévő kis lyukakba marcipándarabkákat nyomkodunk. A baracklekvárt megmelegítjük és a tésztára kenjük. A marcipánt a kezünkkel átgyúrjuk, majd porcukorral meghintett deszkán 5 mm vastagra nyújtjuk. A nyújtófa segítségével a tésztára emeljük, hogy azt köröskörül beborítsa. A sarkainál összenyomkodjuk, a lelógó részeket levágjuk. Megkenjük a tojásfehérjével.

6. A cukorcipót porcukorral megszórt deszkán 7 mm vastagra nyújtjuk, lehetőleg akkorára, mint a tésztánk. A nyújtófa segítségével a marcipánnal betakart tésztára emeljük, hogy az oldalára is jusson. Porcukorba mártott kezünkkel elegyengetjük, hogy mindenütt sima legyen, a lelógó, fölösleges részeket levágjuk róla. Ízlés szerint díszíthetjük.

Ez a tészta a marcipánnal és a cukormázzal bevonva is nagyon sokáig eltartható. Alufóliába csomagolva a hűtőszekrényben akár három hónapig is friss marad.