AMERIKAI GYÜMÖLCSTORTA Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: több mint 2 óra  Munkaidő: 30 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: habverő, kenőecset  , kés  , keverőtál  , konyhai mérleg  , konyhai robotgép, lábas, mikrohullámú készülék, sütő  , sütőforma  , sütőpapír, tűzhely
Eljárások: darabolás, szeletelés, kerek sütőforma bélelése papírral, kevert tészta kikeverése, kikeverés, pihentetés, sütés

Adag: 1 tortaforma (20 centiméteres)

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
3 dl sárgabaracklekvár
13 dkg dió
13 dkg mogyoró
5 dkg cukrozott, összevágott gyömbér
5 dkg cukrozott, apróra vágott ananász
9 dkg cukrozott, apróra vágott sárgabarack
20 dkg cukrozott cseresznye
1 kiskanál narancslikőr
2 evőkanál barna cukor
6 dkg olvasztott vaj
½ kiskanál sütőpor
6 dkg rétesliszt
2 evőkanál narancslikőr
1 db tojás

Elkészítés:

1. Egy 20 cm átmérőjű gyűrűs tortaformát olvasztott vajjal vagy olajjal kikenünk. A forma alját és oldalát sütőpapírral kibéleljük (1. kép). A cukrozott gyümölcsöt meg a diót és a mogyorót a likőrrel meglocsoljuk, összekeverjük, és időnként megkeverve egy óráig állni hagyjuk.

2. A lisztet a sütőporral elkeverve a gyümölcsre szórjuk. A vajat a cukorral meg a tojással habosra keverjük, a lisztes gyümölcskeveréket hozzáadjuk (2. kép), és az egészet alaposan összedolgozzuk.

3. A masszát az előkészített formába töltjük, és vizes kézzel elegyengetjük (3. kép). 160 °C-ra bemelegített sütőbe tesszük, és 90 percig sütjük, illetve addig, amíg a torta szilárd nem lesz. A sütőből kivéve a formában még 30 percig állni hagyjuk, majd sütőrácsra vagy deszkára áttesszük.

4. A lekvárt a tűzön megmelegítjük, és amikor már folyékony, a még meleg tortát megkenjük vele (4. kép), s narancslikőrrel is meglocsoljuk.

Az Egyesült Államokban a gyümölcstortát szép csomagolásban karácsonyi figyelmességként is szívesen készítik barátok vagy családtagok számára.
Ízlés szerint más cukrozott gyümölccsel is készíthetjük. Vékony szeletekre vágva tálaljuk.
Jól záródó dobozban akár három hónapig is eltartható a hűtőszekrényben.