AUSZTRÁL PÜSPÖKKENYÉR Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: több mint 2 óra  Munkaidő: 30 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: edényfogó, habverő, hústű, kés, keverőtál, konyhai mérleg, konyhai robotgép, reszelő, sütő, sütőpapír, tortaforma, vágódeszka
Eljárások: darabolás, szeletelés, darálás, kerek sütőforma bélelése papírral, kevert tészta kikeverése, kikeverés, pihentetés, reszelés, gyalulás, sütés

Adag: 1 tortaforma (20 centiméteres)

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
50 dkg apróra vágott mazsola
22 dkg egész mandula
13 dkg darált mandula
6 dkg cukrozott, apróra vágott narancshéj

vagy

6 dkg cukrozott, apróra vágott cseresznye
25 dkg vaj
20 dkg barna cukor
4 db simára kevert tojás
1 db reszelt héja citrom
1 db reszelt héja narancs
25 dkg rétesliszt
½ kiskanál sütőpor
2 evőkanál konyak

Elkészítés:

1. Egy 20 cm átmérőjű, kerek tortaformát olvasztott vajjal vagy olajjal kikenünk, és az alját meg az oldalát sütőpapírral kibéleljük. A vajat a cukorral habosra keverjük. A tojásokat apránként gondosan beledolgozzuk.

2. A lisztet a sütőporral és a darált mandulával elkeverjük, a szemes mandulából 9 dkg-ot apróra vágunk és a gyümölcsökkel együtt beleforgatjuk, majd evőkanállal a tojásos cukorba keverjük. Végül a konyakot is a masszába öntjük.

3. A tésztát az előkészített formába töltjük, a tetejét elsimítjuk, és a maradék mandulával kirakjuk.

4. A mérsékelten meleg sütőbe tesszük, és ezen a hőfokon 120-150 percig sütjük. A végén tűt vagy fogvájót szúrunk a közepébe; ha nem tapad rá ragacsos massza, a süteményünk átsült. A tésztát a formában hagyjuk kihűlni.

A legjobb dupla alufóliába burkolva a hűtőben tárolni.
A sütemény két hónapig is eltartható.