AUSZTRÁL PÜSPÖKKENYÉR Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 30 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Eszközök: edényfogó, habverő, hústű, kés, keverőtál, konyhai mérleg, konyhai robotgép, reszelő, sütő, sütőpapír, tortaforma, vágódeszka
Eljárások: darabolás, szeletelés, darálás, kerek sütőforma bélelése papírral, kevert tészta kikeverése, kikeverés, pihentetés, reszelés, gyalulás, sütés
Adag: 1 tortaforma (20 centiméteres)
vagy
Elkészítés:
1. Egy 20 cm átmérőjű, kerek tortaformát olvasztott vajjal vagy olajjal kikenünk, és az alját meg az oldalát sütőpapírral kibéleljük. A vajat a cukorral habosra keverjük. A tojásokat apránként gondosan beledolgozzuk.
2. A lisztet a sütőporral és a darált mandulával elkeverjük, a szemes mandulából 9 dkg-ot apróra vágunk és a gyümölcsökkel együtt beleforgatjuk, majd evőkanállal a tojásos cukorba keverjük. Végül a konyakot is a masszába öntjük.
3. A tésztát az előkészített formába töltjük, a tetejét elsimítjuk, és a maradék mandulával kirakjuk.
4. A mérsékelten meleg sütőbe tesszük, és ezen a hőfokon 120-150 percig sütjük. A végén tűt vagy fogvájót szúrunk a közepébe; ha nem tapad rá ragacsos massza, a süteményünk átsült. A tésztát a formában hagyjuk kihűlni.