TÖLTÖTT CSOKOLÁDÉTORTA Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: 85 perc Munkaidő: 25 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Eszközök: habverő, kenőkés, kés, keverőtál, konyhai mérleg, konyhai robotgép, lábas, mikrohullámú készülék, sütő, szita, tortaforma, tűzálló edény, tűzhely
Eljárások: darabolás, szeletelés, gőzölés, habverés, kevert tészta kikeverése, kikeverés, pihentetés, sütés, szitálás, töltés
Adag: 1 tortaforma (20 centiméteres)
Elkészítés:
1. Egy 20 cm átmérőjű, kerek tortaformát olvasztott vajjal vagy olajjal kikenünk. A lisztet a szódabikarbónával, a sütőporral meg a kakaóval összekeverjük. A cukrot a vajjal kikeverjük, majd a tejfölt meg a tejet a lisztes keverékkel váltogatva beledolgozzuk (1. kép), s 1 percig így keverjük.
2. A tojásokat beleöntve erőteljesen (elektromos habverőn legerősebb fokozattal) 4 percig verjük, hogy sima, könnyű, krémes legyen (2. kép). A kikent formába töltjük, a tetejét elsimítjuk, és a meleg sütőben kb. 60 percig sütjük. A tésztát a sütőből kivéve a formában még 10 percig pihentetjük, majd a szélét meglazítva rácsra vagy deszkára borítjuk, utána a talpára állítjuk.
3. A mázhoz a csokoládét összetördeljük, és a vajjal együtt egy kis tűzálló edénybe rakjuk. Gőz fölött vagy mikrohullámú sütőben felolvasztjuk, majd simára keverjük. A porcukrot apránként beleszitáljuk, és azzal is elkeverjük (3. kép).
4. Ha a tészta kihűlt, éles késsel kettévágjuk (4. kép), az alsó lapot a habbá vert tejszínnel – amit érdemes habfixszel készíteni – megkenjük, és a felsőt ráborítjuk. A mázat a torta tetejére simítjuk.
Ügyeljünk, hogy a máz készítése során víz ne kerüljön a vajas csokoládéba, mert különben összeugrik és nem tudjuk kenni.