CHILIS-KÍGYÓBABOS TÉSZTA Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 25 perc  Munkaidő: 20 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: citromnyomó, fokhagymaprés, kés, keverőtál, konyhai robotgép, lábas, reszelő, szűrő, turmixgép, tűzhely, wok
Eljárások: darabolás, szeletelés, főzés, hámozás, hevítés, keverve sütés, kimagozás, párolás, pirítás, préselés, reszelés, gyalulás, szűrés, turmixolás

Adag: 4 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
25 dkg friss ázsiai tojásos tészta
50 dkg kígyóbab
1 kisebb friss piros chilipaprika
1 evőkanál zöldcitromlé
5 gerezd fokhagyma
3 fej apróra vágott sonkahagyma
3 szál friss koriandergyökér
2 és fél evőkanál halszósz
másfél evőkanál reszelt pálmacukor
2 és fél evőkanál földimogyoró-olaj
1 evőkanál kecap manis
A díszítéshez:
1 evőkanál hagymaszirom
1 db friss, apróra vágott piros chilipaprika
A tálaláshoz:
ízlés szerint cikkekre vágott zöldcitrom

Elkészítés:

1. A tésztát egy lábos lobogó vízben kb. 1 perc alatt puhára főzzük, majd jól lecsepegtetjük.

2. A fokhagymát, az ázsiai sonkahagymát, a chilit és a koriandergyökeret mozsárba vagy egy kis robotgépbe tesszük, és sima pasztává őröljük – szükség szerint adunk még hozzá egy kis vizet.

3. Erős lángon felforrósítjuk a wokot, beleöntjük az olajat és körbefuttatjuk az edény oldalán. Belekeverjük a fűszerkrémet és 1 percig pirítjuk, amíg illatozni kezd. Hozzáadjuk a zöldbabot, keverés közben 2 percig pirítjuk, majd takarékra állítjuk a lángot, ráteszünk egy fedőt, és 2 percig pároljuk. Visszaállítjuk erősre a lángot, beletesszük a halszószt, a pálmacukrot és a kecap manist, és folyamatosan keverve 1 percig főni hagyjuk. Hozzáadjuk a tésztát, és 1-2 perc alatt összeforgatjuk a zöldbabbal, hogy felmelegedjen. Zöldcitromlét csurgatunk rá, majd elosztjuk 4 tányérra, és ropogós sült hagymával, vékonyan felszelt chilivel díszítjük. Zöldcitromgerezdekkel tálaljuk.