Mézes tekercs Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: 55 perc Munkaidő: 40 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Eszközök: habverő, keverőtál, konyhai mérleg, konyhai robotgép, konyharuha, sütő, sütőpapír, szita, tepsi
Eljárások: göngyölés, habverés, kerek sütőforma bélelése papírral, kevert tészta kikeverése, kikeverés, piskótatészta tekercselése, sütés, szitálás, töltés
Adag: 1 tepsi (23 centiméteres)
Elkészítés:
1. Egy 30 x 25 cm-es tepsit olvasztott vajjal vagy olajjal kikenünk. Utána sütőpapírral úgy béleljük ki, hogy az a tepsi oldalát is betakarja. A lisztet a sütőporral és a fűszerkeverékkel elkeverjük, majd tiszta papírlapra szitáljuk. A tojásokat elektromos habverővel 5 percig verjük, amíg sűrű, habos nem lesz, akkor a cukrot fokozatosan beleverjük, hogy a massza világos, fényes legyen (1. kép). A lisztes keveréket evőkanalanként beleforgatjuk.
2. A tésztát az előkészített tepsibe simítjuk, a tetejét elegyengetjük, és a forró sütőben 12 percig sütjük. Akkor jó, ha a színe aranybarna, és ujjunkkal megnyomva rugalmas (2. kép). Egy tiszta konyharuhát kiterítünk, zsírpapírt fektetünk rá, azt kókuszreszelékkel megszórjuk, majd a tésztát ráborítjuk, és egy percig hagyjuk így állni.
3. A konyharuha és a papír segítségével a tésztát a hosszabbik oldal mentén felgöngyöljük (3. kép), és összetekerve hagyjuk kihűlni. Utána a süteményt széthajtjuk, a papírtól megszabadítjuk. A belső felét a krémmel megkenjük, és újra összetekerjük; a két végét egyenesre vágjuk.
4. A mézes krémhez a vajat a cukorral meg a mézzel habosra keverjük, majd a habverőt kivesszük belőle. A krém tetejére hideg vizet öntünk (4. kép), az edényt megforgatva a vizet körüllocsoljuk, majd leöntjük róla. Utána a krémet a habverővel újabb 2 percig verjük. Ezt még hatszor megismételjük, hogy a krém hófehérré, könnyűvé váljon, és a cukor teljesen feloldódjon.