SZECSUÁNI GARNÉLA TÉSZTÁVAL Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 30 perc  Munkaidő: 25 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  drága
Eszközök: elektromos vízforraló, fokhagymaprés, keverőtál, séfkés, szűrő, tűzhely, wok
Eljárások: darabolás, szeletelés, forrázás, hámozás, hevítés, julienre vágás, keverve sütés, párolás, pirítás, rák előkészítése, szűrés, zúzás

Adag: 4 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
60 dkg friss rizstészta
20 db tisztított, nyers garnélarák
4 szál ferdén vékonyra karikázott újhagyma
2 evőkanál chilis szójababszósz
1 kisebb friss, vékonyra szeletelt piros chilipaprika
2 gerezd zúzott fokhagyma
1 evőkanál rizsbor
¾ dl földimogyoró-olaj
½ csokor friss korianderzöld
ízlés szerint friss, Julienre vágott gyömbér

Elkészítés:

1. A tésztát leforrázzuk, és szétválasztjuk a szálakat. Lecsepegtetjük, és hideg csapvízzel felfrissítjük.

2. Erős lángon felforrósítjuk a wokot, beleöntjük az olajat és körbefuttatjuk az edény oldalán. Állandó keverés mellett 1 percig pirítjuk a garnélát (farkával együtt). Hozzáadjuk a bort, gyömbért, fokhagymát, a chilit, és 1 percig pároljuk.

3. Óvatosan belekeverjük a tésztát, és jól összekeverjük. Beletesszük a chilis szójababkrémet és az újhagymát, és erős lángon még 1 percig kevergetjük. Korianderrel megszórva tálaljuk.

A Kína legnyugatibb részén fekvő Szecsuán híres a fűszeres konyhájáról. Az indiai fűszereket és főzési módszereket kereskedők és buddhista misszionáriusok hozták Szecsuánba 2000 évvel ezelőtt, és ezzel megteremtették a kreatív vegetáriánus főzés hagyományát. Ebben a gyömbér, a fokhagyma, a szecsuáni bors, a szárított, hosszúkás piros húsú chili, az ecet, az újhagyma és a feketebab-mártás, mind-mind fontos szerephez jut a vörös színű olajjal és a különféle csípős fűszerkrémekkel együtt.