GÖRÖGÖS TÖLTÖTT PADLIZSÁN CSŐBEN SÜTVE Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 45 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Eszközök: borsdaráló, húsdaráló, keverőtál, papírtörlő, reszelő, séfkés, serpenyő, szűrő, szűrőlapát, tűzálló edény, tűzhely
Eljárások: áztatás, csőben sütés, darabolás, szeletelés, darálás, elősütés, forralás, hámozás, kikeverés, párolás, pirítás, reszelés, gyalulás, szikkasztás, szűrés, töltés
Adag: 3 főre
vagy
Elkészítés:
1. A padlizsánt hosszában félbevágjuk, a vágott felületét hosszában bevagdossuk, és sós vízben 60 percet áztatjuk. Utána leszűrjük, óvatosan kinyomkodjuk, papírtörlőn leszárogatjuk.
2. Egy nagy, mély serpenyőben közepes lángon felhevítünk 4 evőkanál olajat, és a padlizsánt 10-15 percig sütjük, vagy amíg megpuhul. Papírtörlőre szedve jól leitatjuk róla az olajat. A húsát kanállal kikaparjuk, apróra vágjuk, félretesszük.
3. Egy másik nagy serpenyőben, közepes lángon felhevítjük a maradék olajat, és 8-10 perc alatt világossárgára pirítjuk rajta a hagymát. Hozzáadjuk a fokhagymát, a fahéjt és a darált húst, majd a húst nagy lángon megpirítjuk. Aláöntjük a bort, és megvárjuk, amíg az alkoholtartama elpárolog. Rádobjuk a hámozott, darabolt konzervparadicsomot, megszórjuk petrezselyemmel, felforraljuk, sózzuk, borsozzuk, majd lefedve 40 percig pároljuk.
4. A sütőt 200 °C-ra (gázon 6-os fokozatra) előmelegítjük. A darált húsos ragut összeforgatjuk a félretett padlizsánhússal, és betöltjük a félbevágott padlizsánok üregébe.
5. A megtöltött padlizsánokat elrendezzük egy kiolajozott tűzálló tálban, a töltelékre rászórjuk a kockára vágott nyers paradicsomot, rákanalazzuk a besamelmártást, végül megszórjuk a reszelt sajttal. Sütőbe tolva 15-20 percig sütjük, vagy amíg a teteje szépen megpirul. Forrón tálaljuk.
BESAMELMÁRTÁS
Nem pirítjuk, csak „megizzasztjuk” a forró vajban a lisztet. Kicsit hűlni hagyjuk, majd felöntjük forró tejjel. Sózzuk és hozzáadjuk a Cayenne-i borsot. Habverővel, állandó, gyors keveréssel csomó mentesre kidolgozzuk, majd óvatosan kiforraljuk. Leszűrjük és vajat belemorzsolva feljavítjuk (montírozás) a mártást. A besamelmártás egy alapmártás, melyet önmagában nem adunk asztalra. A belőle készíthető mártások: a gratin mártás (mártás csőben sütött ételekhez), a mornay mártás, a sajtmártás és a rákmártás.