Csípős húsos paradicsommártás Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: több mint 2 óra  Munkaidő: 15 perc  könnyen elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: borsdaráló, húsdaráló, kés, keverőtál, serpenyő, tűzhely
Eljárások: darabolás, szeletelés, darálás, felengedés, forralás, főzés, hámozás, pirítás

Adag: 1 adag (6 főre)

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
150 dkg érett, hámozott paradicsom
50 dkg darált marhahús
1 db szárított, tört chilipaprika
1 és ¼ dl száraz vörösbor
1 evőkanál összetépkedett bazsalikomlevél
2 gerezd finomra vágva fokhagyma
1 nagyobb fej finomra aprított lilahagyma
4 evőkanál extraszűz olívaolaj
ízlés szerint frissen őrölt bors
ízlés szerint só

Elkészítés:

1. A paradicsommártáshoz az olajat nagy serpenyőben, közepes lángon felhevítjük, megpirítjuk rajta a chilit, a hagymát és a marhahúst (lehet tarja is).

2. Hozzáadjuk a fokhagymát, felöntjük borral, és megvárjuk, amíg az alkoholtartalma elpárolog. Beledobjuk a paradicsomot és a bazsalikomot, sózzuk, borsozzuk.

3. Felforraljuk, lejjebb vesszük a lángot, és félig lefedve, kis lángon 120 percet főzzük. Ha a mártás túlságosan besűrűsödne, kevés vízzel felöntjük.