RÁCPONTY Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 90 perc  Munkaidő: 40 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: fazék, filéző kés, kés, keverőtál, séfkés, spékelő kés, sütő, szűrőlapát, tűzálló edény, tűzhely
Eljárások: csőben sütés, darabolás, szeletelés, elősütés, filézés, főzés, hámozás, irdalás, kikeverés, kimagozás, lerakás, tűzdelés

Adag: 4 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
80 dkg héjában főtt, szeletelt burgonya
10 dkg füstölt szalonna
80 dkg pontyfilé
2 nagyobb kimagozott, karikára vágott paradicsom
4 db kimagozott, karikára vágott pirospaprika
4 kisebb kakastaréj
2 dl tejföl
2 nagyobb fej karikára vágott vöröshagyma
5 dkg liszt
1 kávéskanál pirospaprika
ízlés szerint só

Elkészítés:

1. A krumplit héjában megfőzzük, lehámozzuk, és felszeleteljük. A szalonnából keskeny csíkokat vágunk. A halfiléket a szélükön 3-4 centiméterenként bevagdossuk, 4 egyforma darabra vágjuk, megtűzdeljük a szalonnával, és sózzuk.

2. A lisztet elkeverjük fél kávéskanál pirospaprikával, megforgatjuk benne a haldarabokat, majd a megforrósított zsírban mindkét oldalukat 1-1 percig sütjük.

3. A paprikát kicsumázzuk, a hagymát megtisztítjuk. A paprikát, hagymát, paradicsomot karikára vágjuk. A halsütésből maradt zsírral kikenünk egy lapos tűzálló tálat, elterítjük benne a krumplit, megsózzuk, ráfektetjük a halszeleteket, egyenletesen elosztjuk rajtuk a paprikát, paradicsomot, hagymát, a maradék zsírt elkeverjük a tejföllel, és ráöntjük.

4. Közepes hőfokú sütőben sütjük 35-40 percig. A sütőedényben, frissen tálaljuk. Esetleg „kakastaréjjal” koronázzuk.

A régies helyesírású Rácz családnév igen elterjedt, s Rác előtagú helynevekből is sok van Magyarországon. A „rácosan” készített ételek széles körben kedveltek, a rácpontyot például habozás nélkül soroljuk a hazai specialitások közé. Pedig a közszóként ma már nem használatos „rác” annyit jelent: szerb.
A „rácos” fogásoknak fontos összetevője a zöldpaprika, a paradicsom, és sokuk készül füstölt szalonnával.

KAKASTARÉJ

40 dkg húsos füstölt szalonna
1 dkg édes fűszerpaprika
szükség szerint zsír

1. A szalonnát a bőrével együtt 4-5 mm vastag szeletekre vágjuk, majd keresztbe fordítva a bőrig beirdaljuk.

2. Kevés forró zsírban, mindkét oldalukat ropogósra sütjük. A bőr sütés közben ívesre pöndörödik.

3. A bőr végén lévő pörcöket félig fűszerpaprikába mártjuk. Főzelékek ízletes gyors feltétjeként vagy sültek, töltött káposzta, fatányéros stb. díszítésére használjuk.