RÁCPONTY Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: 90 perc Munkaidő: 40 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Eszközök: fazék, filéző kés, kés, keverőtál, séfkés, spékelő kés, sütő, szűrőlapát, tűzálló edény, tűzhely
Eljárások: csőben sütés, darabolás, szeletelés, elősütés, filézés, főzés, hámozás, irdalás, kikeverés, kimagozás, lerakás, tűzdelés
Adag: 4 főre
Elkészítés:
1. A krumplit héjában megfőzzük, lehámozzuk, és felszeleteljük. A szalonnából keskeny csíkokat vágunk. A halfiléket a szélükön 3-4 centiméterenként bevagdossuk, 4 egyforma darabra vágjuk, megtűzdeljük a szalonnával, és sózzuk.
2. A lisztet elkeverjük fél kávéskanál pirospaprikával, megforgatjuk benne a haldarabokat, majd a megforrósított zsírban mindkét oldalukat 1-1 percig sütjük.
3. A paprikát kicsumázzuk, a hagymát megtisztítjuk. A paprikát, hagymát, paradicsomot karikára vágjuk. A halsütésből maradt zsírral kikenünk egy lapos tűzálló tálat, elterítjük benne a krumplit, megsózzuk, ráfektetjük a halszeleteket, egyenletesen elosztjuk rajtuk a paprikát, paradicsomot, hagymát, a maradék zsírt elkeverjük a tejföllel, és ráöntjük.
4. Közepes hőfokú sütőben sütjük 35-40 percig. A sütőedényben, frissen tálaljuk. Esetleg „kakastaréjjal” koronázzuk.
KAKASTARÉJ
1. A szalonnát a bőrével együtt 4-5 mm vastag szeletekre vágjuk, majd keresztbe fordítva a bőrig beirdaljuk.
2. Kevés forró zsírban, mindkét oldalukat ropogósra sütjük. A bőr sütés közben ívesre pöndörödik.
3. A bőr végén lévő pörcöket félig fűszerpaprikába mártjuk. Főzelékek ízletes gyors feltétjeként vagy sültek, töltött káposzta, fatányéros stb. díszítésére használjuk.