Serpenyős cukkinis muszaka Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 90 perc  Munkaidő: 45 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: húsdaráló, kés, keverőtál, mozsár, reszelő, serpenyő, tűzhely
Eljárások: darabolás, szeletelés, darálás, hámozás, kikeverés, párolás, pirítás, reszelés, gyalulás, törés

Adag: 8 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
100 dkg cukkini
75 dkg darált marhahús
100 dkg érett, kemény paradicsom
4 evőkanál extraszűz olívaolaj
2 fej finomra vágva hagyma
1 evőkanál finomra vágott petrezselyem
¼ teáskanál frissen reszelt szerecsendió
½ teáskanál tört római kömény

vagy

½ teáskanál frissen őrölt római kömény
ízlés szerint frissen őrölt bors
ízlés szerint só

Elkészítés:

1. Közepes lángon felhevítünk 2 evőkanál olajat, és 8-10 perc alatt világossárgára pirítjuk rajta a hagymát.

2. Hozzáadjuk a darált húst, és nagy lángon, 5 perc alatt megpirítjuk. Beleforgatjuk a hámozott és kockára vágott paradicsomot, sózzuk, borsozzuk, majd petrezselyemmel, római köménnyel és szerecsendióval ízesítjük.

3. Kis lángon 45 percig pároljuk; ha a levét elfőtte, szükség szerint kevés vizet öntünk alá.

4. Egy másik nagy serpenyőben felhevítjük a maradék olajat, és a hosszában 1 cm-es szeletekre vágott cukkinit 5-7 perc alatt kissé megpirítjuk, megsózzuk, majd a hússal összeforgatva, forrón tálaljuk.

A muszakát görög nemzeti ételként ismerjük, pedig a török konyha is ismeri mind a padlizsános, mind a cukkinis, burgonyás, paradicsomos stb. változatait.